2023-04-04
有一排無打邊爐,心思思又想去食,咁啱朋友想食任食火鍋,咁就一拍即合,決定去食火鍋放題,朋友介紹呢間係尖沙咀既任食火鍋超正,可以任食A5 熊本黑樺和牛😍,咁正梗係要去試吓啦~餐廳環境乾淨舒適,座位闊落。120分鐘黑樺牧場和牛火鍋放題(HK$398/人),入座先揀湯底,有成7款你揀,包括:🔺黑樺秘製酸辣魚鍋🔺花雕日本薩摩雞藥膳鍋🔺北海道豆乳玫瑰芝士鍋🔺惹味麻辣雞鍋🔺野生竹笙松茸菌鍋🔺黑松露野生竹笙松茸菌鍋🔺鰹魚大根昆布鍋因為主要係食黑樺和牛,所以揀咗個清清地既湯底,我地就揀咗野生竹笙松茸菌鍋,上枱好香既松茸味道。入座禮物:🥢黑樺牧場精選層架入座即送既三層架,包括精選和牛、五花肉、蝦滑及墨魚滑,和牛脂肪均勻,肉質細嫩,而五花肉係半肥瘦,脆口,一點也不油膩😋,蝦滑同墨魚滑超大份量,而且都好足料,爽口彈牙。🥢北海道大元貝牡蠣海鮮拼盤入座禮物again, 但呢個要預先訂位先有,每人有2隻生蠔、一隻元貝及大蝦,如果想要任食元貝及牡蠣可以加錢(HK108/人),但我地都係專心食牛🤣🤣海鮮拼盤以蒸海鮮方法處理,原汁原味,有店員幫手打開蠔殼及元貝,服務非常貼心,海鮮新鮮,蒸的時間剛剛好,元貝同生蠔都仲好鮮
🔺黑樺秘製酸辣魚鍋
🔺鰹魚大根昆布鍋
入座禮物:
🥢黑樺牧場精選層架
🥢北海道大元貝牡蠣海鮮拼盤
海鮮拼盤以蒸海鮮方法處理,原汁原味,有店員幫手打開蠔殼及元貝,服務非常貼心,海鮮新鮮,蒸的時間剛剛好,元貝同生蠔都仲好鮮嫩,非常有海水味👍🏻
放題選擇方面都有好多,除了主打A5熊本黑樺和牛外,仲有佐賀名水豚,仲有各款熟食及火鍋料,飲品、雪條等,真係點叫都食唔晒🤣🤣, 所以我地主攻和牛
A5熊本黑樺和牛:
🥢牛頸脊
牛頸脊少脂肪,較有口感,牛味亦較濃郁。
🥢特上霜降牛小排
叫得霜降就知油脂豐富,油脂分佈平勻,淥起來肥美又軟腍,滿口油香🤤
🥢肩胛梅花
有筋及油花,脂肪較牛小排少,吃起來軟嫩適中,切成薄片令筋位不太影響,配著剛剛好😋
🥢玉子後腰肉
後腰肉脂肪平均,肉質軟腍,再加上雞蛋就更加嫩滑,只要淥一淥就食得。
🥢 醉玫瑰日本佐賀名水豚肉梅花肉
呢個肉質軟腍多汁,再用上酒去醃製,淥完還有淡淡的酒香,食落一啲都唔嚡,好好味
🥢台灣鴨血
雖然唔係麻辣湯底,但深愛鴨血的我依然叫來試試看,鴨血口感Q彈,本身已入味,味道不錯,但還是麻辣湯才配鴨血,松茸湯太清了一點。
🥢炸午餐肉
同樣,午餐肉也是要配麻辣或濃味湯底才能突顯午餐肉的濃味。
🥢唐生菜、大根、粟米
蔬菜見到都好新鮮靚仔,大根清甜,粟米甜又無渣。
🥢蟲草花魚肚螺片烏雞湯
食食吓仲有湯出,自然唔執輸去攞番盅黎飲,原來係烏雞湯,補身又好味😋
飲品是自取的,有烏龍茶、沙冰等,另外也可以加錢任飲啤酒或清酒,我地就揀咗烏龍茶,鍾意佢唔甜,仲可以消滯,幫助消化食多啲🤣
至於甜品就有雪條,當日有紅豆及榴槤雪條,好味,榴槤控要試吓~ 🤭