2020-11-05
在和富薈返工,附近聽講新裝修美食廣場。兜一個圈,睇返指引原來重新再裝修過有別於其他美食廣場。以為新地標無咩人,但原來彩色跳躍的牆紙吸引不少年輕人到訪。因為我地屬於晚飯後才行過黎,都不夠膽試一正餐。偶遇日式料理,可以選擇串燒,果然小食比較適合我地。選餐過程中因為一直都叫小食,可能收銀姐姐擔心我地不夠食,溫馨提示我地可以選擇便當。😂我地只好話只想食小食,因為頭先在公司已經用過茶點。黑豚肉串燒肉大小的厚度,而且價錢不貴。咬勁足夠,醬料少少已經帶出味道。如果重口味我會落勁多黑椒吉列炸蠔 蠔在裡面都食到非常鮮味。味道適中,配搭沙律醬伴碟,名副其實的掃街feel。咬落去第一口都已經食到肥嫩的蠔日本南瓜薯餅,薯餅薯蓉一直都擔心甜度高。但仔細試味道又唔覺得太甜。最令人讚歎的是原條田樂茄子佢有木魚碎在上面,之前仲以為系小丸子,但真正咬落去原來系已經去左紫色外皮的茄子肉。趁熱吃,日風料理顯而易見。睇落去好吸引,都估不到是茄子。別具一格。最後一個是明太子雞翅。明太子隱藏在裡面,似是雞翅餃子款,明太子已經陷入裡面塞滿。味道偏香味,尤其是雞翅尖口感要慢慢嚼。好似以前燒烤的香味。掃街一轉,加埋啤酒,再去海徬吹下風
可以選擇串燒,果然小食比較適合我地。
😂我地只好話只想食小食,因為頭先在公司已經用過茶點。
黑豚肉串
黑豚肉串
燒肉大小的厚度,而且價錢不貴。
咬勁足夠,醬料少少已經帶出味道。如果重口味我會落勁多黑椒
吉列炸蠔(4隻)
吉列炸蠔
咬落去第一口都已經食到肥嫩的蠔
日本南瓜薯餅
最令人讚歎的是原條田樂茄子
原條田樂茄子
明太子雞翅(2隻)
最後一個是明太子雞翅。明太子隱藏在裡面,似是雞翅餃子款,
掃街一轉,加埋啤酒,再去海徬吹下風。的確在碼頭附近好去處。