2016-07-30 223 浏览
一鳴,估唔到係香港竟然尋找到日本正宗的味道!地方雖然窄但設計風味十足,廚房配以長巴枱,日本街頭風味!黎到呢度,梗係要食拉麵啦,有曲麵同直麵選擇,曲麵即是一般食到的日本拉麵,連鎖店果種,直麵有少少似蝦子麵,我個人就比較喜歡直麵,特別d麻!今次品嚐既有黑蒜同焰鳴,黑蒜係人氣之選,即豬骨濃湯,呢個就係日本拉麵的靈魂,係香港食過大大小小自稱日本正宗的,去到日本真係求其一間都好食過佢地,原因好簡單,又係師傅(味精)作怪,而一鳴就俾到我係日本的味道,簡單d講一飲湯底已經飲得出濃烈豬骨味,唔肥利,好似飲緊阿媽的老火湯,絕對唔會飲到口渴,麵方面都可以選擇軟硬程度,人性化得很,加埋配料,尤其隻溫泉蛋,整體黎講絕對令人再三回味。焰鳴,即是我地平時食開的血池地獄拉麵,同黑蒜比較,多左份麵豉湯的味道,湯底較杰,濃味好多,喜歡辣加濃味的朋友千期唔好錯過。拉麵好食,小食亦非常美味,炸物新鮮炸,脆卜卜又唔會有油益味,唯一要扣分就只是地方真係迫左少少,坐得唔係咁舒服,或許就係咁,個個好快食完就走,枱數唔多但都唔駛等好耐已經有位了,不過我敢講,你是值得等的
一鳴,估唔到係香港竟然尋找到日本正宗的味道!
地方雖然窄但設計風味十足,廚房配以長巴枱,日本街頭風味!