2020-11-27 1025 浏览
燒雞翼,我中意食~歌仔都有得唱啦🤪平時都成日食雞翼,不論西餐、日本菜、中菜都一定有雞翼嘅存在,受大眾歡迎就更加吾洗講。如果有雞翼專門店,可以任食雞翼,會吾會仲正先🤤以前諗都冇諗過呢樣野,原來真系有㗎!之前已經食過中環店嘅 Wingman,今次放工近近哋同同事去咗灣仔分店嘆雞翼!船街近尾端位置就系 Wingman,因為門面本身吾系向街,比較難睇,有一大幅 banner 掛喺牆外,方便比客人睇到。餐廳嘅環境非常有風格,從地板同堆牆磚就好容易睇得出,另外喺燈光同埋埋其他裝飾方面都擺咗吾少心思。散點嘅雞翼以「乾身」同埋「濕身」區分🤣字眼都幾盞鬼。散點嘅價錢都吾貴,$69已經有6隻,仲有款「金雞」吾知咩黎😂好似都幾正。放題就食得多,雞翼放題應該真系冇乜人食過?$178就食到喇😍加$150仲可以任飲吾同嘅酒$128戈款就得3種味$250貴系貴在有鹹蛋黃、吉列咖喱味同埋雞煲要留意番幾樣野1) 用餐時間90分鐘2) 每round最多淨系可以叫5種味,每種味4隻3) 冇得帶走第1 round叫咗 Hoisin、Honey Wasabi、Lemon Pepper、Mongolian BBQ。🦐Hoisin

$128戈款就得3種味
$250貴系貴在有鹹蛋黃、吉列咖喱味同埋雞煲

要留意番幾樣野
1) 用餐時間90分鐘
2) 每round最多淨系可以叫5種味,每種味4隻
3) 冇得帶走

🦐Hoisin 即系海鮮醬,無啦啦譯番做英文好搞笑🤣未到其實係平時大家食北京埴鴨會點戈隻醬,甜味好重又帶點稠身,好食😋

🍯Honey Wasabi嘅蜂蜜味好香,平時食蜜糖雞翼都覺得好正,加埋wasabi竟然出奇地夾😂甜同辣兩種味道系冇衝突,加少少wasabi又吾會話好辣。

🍋 Lemon Pepper 嘅檸檬味比黑椒味重,所以酸度較高,鍾意開胃嘅食物嘅人黎講應該會幾鍾意呢款。

🔥 Mongolian BBQ 蒙古燒烤味即系我地平時食嘅「孜然」,啲蒙古串燒好興落嘅粉,食落去超級香口👍🏼

第2 round叫有啲款同第1 round一樣,嗰啲就唔多講,咁就講吓第1 round冇叫嘅款式。

🧀 Cali Style 系巴馬臣芝士蒜蓉味,食落去芝士味都ok,食到啲芝士味算香口,芝士雞翼都幾好食啊😋

🇹🇭 Thai Sweet
平時都鍾意食甜辣味嘅雞翼,夠曬juicy同埋惹味,啖啖都feel到啲醬汁🤤
2020-11-22