尋晚因為家有要事,攪到成10點至同魚媽媽係大圍返到旺角,係火車站行落嚟時魚媽媽問今晚食乜好,餓到差D反肚的小金魚唔想諗(餓到無力)亦唔想行咁遠(同上),咁啱見到有沙嗲王,問過阿姐11點至LAST ORDER,仲有大半個鐘至夠鐘又唔洗等位,就決定上去食DINNER啦。
呢間沙嗲王係以海盜做主題,但係我個人覺得唔太特別,反而張"登"上面有塊好似有氣墊的坐墊,一坐落去時感覺唔係好舒服。
好啦~快快手(口)叫野食~小金魚真係餓到就嚟反肚啦~~~
主食類:

沙嗲+豬扒+粉絲($36.00):其實小金魚做學生的時代就已經有幫襯沙嗲王,想食麵的話呢個配搭就係小金魚的最愛(飯的話就係白咖哩+炸魚),呢度d沙嗲未必一定係好正宗,但係就好香,雖然對小金魚嚟講就唔夠辣,豬扒就好有香矛味,亦幾軟身(魚媽媽仲讚話"d豬扒好鬆軟,自己好難整到咁軟喎"),至於d粉絲有少少碎,唔知係咪因為太夜啦,係貨尾有d碎,不過都尚可接受。

XO醬海鮮炒飯($4X.00):魚媽媽話佢唔想食麵,佢又唔鐘意食用醬汁焗的飯,咁唯有叫呢個炒飯比佢食,所謂海鮮只係鮮魷+蟹肉+什豆,但全部無乜味道,XO醬就更不在話下,完全食唔出有XO醬(魚媽媽仲問我"D XO醬係邊呀?"

),但係個飯炒得尚算乾身,加番小小分數啦。
小食類:

避風塘鮮魷皇子($44.00):前排同朋友係其他分店試過呢個,味道唔錯,所以今次再叫一次,同樣係用鐵板上,所以都好熱辣辣,所謂避風塘其實只係有好多炸蒜頭+味精,d鮮魷都咋到無鮮味,不過有味精出馬,好難唔好食,所以味道都ok。其實仲有軟殼蟹&瀨尿蝦揀,見其他客人食個樣都ok~不過魚媽媽唔係好好海鮮類,所以下次有機會同其朋友仔再試下啦。

脆蝦棒($22.00):好奇怪的一碟菜,因為一半凍一半微熱,但全部都係唔太脆,而且d沙津醬又無味(份量又少),下次都係叫過另一個小食好啦。
整體上食物都味道都唔錯,而且咁多年都KEEP到水準,最好的時基本上我去過幾間分店的味道都唔會太差(觀塘+旺角+尖沙咀),品質控制佢地真係做得幾好。
SERVICE方面可能一般啦,無主動加水(要按制佢至嚟),收碗就反而主動,上菜都快可能趕收工啦。
2個人食咗16X.00,我咁啱有22.00現金卷,變成14X.00,而且每食100蚊就會有10蚊現金卷比你下次用,當有9折啦~~HEHEHEHEHE