之前一直都聽朋友同埋網友介紹話旺角有間環境好chill嘅餐廳,而且又係間好支持香港嘅本土食店,難得放工就特登去拜會下佢!地點:位處於旺角正中心位置,創興後面嘅砵蘭街,如果你坐鐵嘅話我會建議大家係旺角站落會比較近啲。環境:入到門口就已經感受到果種黃氣!PEPE、Gear周圍都有!呢間餐廳嘅特別之處係樓底超高,有一半嘅位置有兩層樓咁高!呢個係係香港好難得搵到嘅地方!由於果日去係下晝,樓上兩層都無開,帶唔到圖比大家睇😅據我所知樓上係有桌球枱同埋天台係有水煙食,搵次要夜晚黎chill下先一入門口就會有counter比食客落單,櫃台後就係咖啡沖泡處同埋開放式廚房,佢抽煙做得好好,完全唔覺有油煙味道!職員帶完位之後就要拎住枱號牌去落單,落完單就會有專人送埋位架啦!行入餐廳少少就會見到一大幅貼滿名信片嘅牆,超級壯觀!可惜牆前嘅位比人坐左,如果唔係我實會慢慢坐係果度去欣賞下世界各地嘅美景色彩!食物質素:香橙mocha ($38)拉花水準幾好,再配上杯邊上面嘅蜜糖橙皮真係好精美,係香港都比較少有地方搵到呢款飲品。微甜嘅咖啡配上甘香嘅橙皮,真係令人精神為之一振薑餅人Latte($38)外觀上確實比香橙Mo

食物質素:
香橙mocha ($38)

薑餅人Latte($38)
外觀上確實比香橙Mocha差少少,但味道上卻比佢更出色!Mocha入面加左薑汁,飲起上黎咖啡嘅味又唔會比薑汁味蓋過,加上薑汁飲起上黎令到成個人暖晒,係寒冷嘅天氣下帶黎無窮嘅溫暖感

干貝公主($98)
即係黑松露帶子白汁意粉,意粉份量充足,白汁煮到好入味,麵面上有三位煮到啱啱好嘅帶子,上面再放上一大舊黑松露,廚師真係一啲都唔輕手呀!好濃郁好入味!黑松露味超級濃烈,超足料之選,值得推介!

龍蝦哥哥($108)
即係龍蝦蕃茄意粉,又係好足料,啲龍蝦肉多到呢....肉質鮮甜,唔會老,加上個蕃茄汁甜中帶點酸,食落無干貝公主咁油咁膩,好fresh!

服務:上菜時間算快,店員大多都係年輕人為止,態度積極,而且又好熱情咁幫手,見我地杯咖啡咁耐都未黎就好熱心咁幫我地追單!

價錢:一杯咖啡一碟意粉,又無限時,又唔收加一。環境又舒適,啱晒一大班文青去chill一chill!
2020-01-20