2017-01-08
星期日,想係天水圍搵早餐食,又唔想食大X樂呢類大集團,諗起天耀的佳記未試過,就搭輕鐵過去試下。一去到門口,嘩無諗過咁多人等位,皆因天慈個商場領展要番新, 大家焗住要去天耀呢邊食早餐,所以大排長龍。好彩唔駛等好耐,15分鐘左右,就已經有位, 但要搭枱,如果想等卡位, 我估起碼再等多10分鐘。其實佢個早餐餐牌都幾簡單,主要以港式早餐為主。我地二人叫左兩個早餐。我食沙爹牛麵、腸仔炒蛋和熱奶茶。個牛麵一落單,1 分鐘唔駛就送上,勁有效率,可惜唔知係唔係一早煮好,D 麵較淋身,唔彈牙。炒蛋就出晒水, 見到隔離枱的太陽蛋好似吸引好多。至於熱奶茶, 都唔錯, 奶味較重, 加少少糖已經OK。我老婆就叫左雪菜肉絲米, 火腿炒蛋。米粉個味明顯比連鎖餐廳好, 份量都多D, 但個炒蛋都係出晒水, 唔好味。坦白講, 如果好味D , 係唔會介意俾貴少少。不過$32一個早餐,值唔值真係見仁見智。遲D 天慈番新好, 多左選擇,又未必會有咁多人去。臨走,見到新鮮出爐的雞批,只係$8個,好吸引,買左一個番屋企食,好好味喎,佳記店外的包點好似水準高D 又抵食!堂食就真係麻麻地。
遲D 天慈番新好, 多左選擇,又未必會有咁多人去。