2012-02-28
本身小妹家住大埔,細細個都時不時同 Daddy、Mammy 一齊去食嘢。不過老字號又如何,好似越老越有問題。上個星期日 (2 月26日) ,大概中午 1 點到。小妹再次同男朋友仔去大埔嘅華輝餐廳。 之前同男友已幫親過多次。我鍾意食蘋果批,男朋友仔通常都係叫午餐。中午時份,人多就預咗,好多時都係同男朋仔坐大枱。好彩都會有卡位坐下。但係上個星期日,坐咗卡位後,不斷被老闆娘及另一位職員叫我地坐埋一邊。與人方便,本來都無乜嘢。不過,佢地好大細超。佢地只係不斷叫我地坐埋一邊,其他坐卡位就唔叫。我地叫過啲職員叫個啲枱坐埋一邊先,不過個兩枱先嚟食嘢嘅照舊如是。 之前幫親都有啲咁嘅經歷,都係叫我地坐埋一邊。去其他大埔區嘅茶記未試過啲咁唔公平又唔禮貌嘅待遇。 一係就唔好叫,叫就要叫得有啲禮貌,我地係客,唔係狗囉。男友係大埔一啲茶記幫親,啲伙計都會 X 先生咁叫佢。茶餐廳唔單止煮食咁簡單,希望呢間餐廳嘅老闆可以反思一下,否則客人以後唔嚟0家啦!!
不過老字號又如何,好似越老越有問題。
一係就唔好叫,叫就要叫得有啲禮貌,我地係客,唔係狗囉。
男友係大埔一啲茶記幫親,啲伙計都會 X 先生咁叫佢。