2020-08-26
係味野驅使一個封筆八年冇寫食評嘅人重出江湖,執筆寫食評?係好食?係責任?係難食到忍唔住出手呀!疫情下見佢貼左晚餐外賣六折,心思思去買黎食,打開menu,發現就算食飯最平未折都要$128, 響周街日式餐廳晚市$7x就有個套餐外賣的情況下,難怪佢要做六折。因為好掛住塔門海膽炒飯但疫情下無法前往,所以叫左客塔門海膽炒飯,加個紅豆年糕,番到去個海膽飯係好大碗,但完全沒有海膽味,基本上係一個菜都冇多粒的炒飯黎,係會食飽你嘅,但得個飽字囉,折完都要$94蚊,佢原價成$158,塔門海膽炒飯大大碟足料有海膽香先賣$110,真係唔知佢哪來的自信賣咁貴。再黎個紅豆年糕,望落去個樣呃得下人,但一咬,我老人家d牙差點就崩了,成舊野冇味仲勁硬,日本年糕應是煙煙韌韌,但佢就得個硬字,加埋紅豆食都無法令佢成為食得落口嘅甜品,真係去將廣買個廿蚊糖水外賣都好食過佢多多聲。
海膽炒飯
紅豆年糕