2018-08-30 2597 浏览
係漢口道睇完醫生,一條友,又無地方去,上黎睇下附近有咩新餐廳見到「冒菜」好像幾得意,望真啲其實又係個啲一人鍋麵個啲fd,岩晒孤獨精🤣張餐單食冒菜都係四川菜的一種,禁食辣🌶一定要飲凍野啦🥤叫左杯烏龍凍茶,味道好清新,無落糖漿👍🏻烏龍茶葉落左都幾多,感覺有半個茶包,所以茶味好出菜單,一眼睇晒,好簡單的六餸飯原理不過標題都有寫啦,份量偏少,大家見到右手邊有一個紅色框框寫了主食$4,大家千萬千萬要係里到另外點麵同飯,如果係上面配菜個到選得好少好少咋,兩下就無(不過主食都係多少少,建議大食的人加兩個麵比較好)里啲四川麻辣鍋類別,我無論去邊一間都必食鴨血 / 萵筍 ❤️❤️❤️落左單之後等左差不多廿分鐘有多,終於有野食。*要等位的時候諗定食咩,一坐低馬上點菜。如果唔係,等到天荒地老都未有野食*一見到碗麵即係覺得好像返左去深圳食野,勁多香菜 / 蔥 / 蒜 / 芝麻👍🏻👍🏻👍🏻點左麻辣少辣,對於我來說只係帶微微的辣味,唔會食到滿頭大汗😋而且紅油唔算好勁,只係薄薄的一層,可以連湯都飲埋(我見坐對面個人用黎撈飯)豬耳滷得幾入味,夠爽脆,無蘇味鴨血我真係係好多地方都有食過,里間最薄亦都太薄👎🏻成碗先得個四塊👎🏻

張餐單食冒菜都係四川菜的一種,禁食辣🌶一定要飲凍野啦🥤
叫左杯烏龍凍茶,味道好清新,無落糖漿👍🏻
烏龍茶葉落左都幾多,感覺有半個茶包,所以茶味好出

菜單,一眼睇晒,好簡單的六餸飯原理

里啲四川麻辣鍋類別,我無論去邊一間都必食
鴨血 / 萵筍 ❤️❤️❤️

落左單之後等左差不多廿分鐘有多,終於有野食。

豬耳滷得幾入味,夠爽脆,無蘇味

咬落有啲鞋又唔入味,有少少腥☠️
傷心丫,我最鐘意麻辣鴨血了,睇黎唯有去台灣先寫到好味的鴨血

土豆粉有驚喜🌹
我未食過,第一次試,真係一試愛上😍
比平日食的紅薯粉再粗多少少,口感就好像米線外面加多一層糯米粉,一咬下去會覺得煙煙un un,再食耐啲又會有種柔軟滑潤的感覺👍🏻👍🏻
好特別又好好味,同麻辣鍋好夾

比個橫切面大家睇,見唔見外面透透地,中間帶點白色(我肯定係煮熟左的,因為唔硬)

門口帶點台灣feel😊
大家想去試下的話,認實下面里張圖,我係里個門口諗左好耐先上去,因為唔見有水牌,抬頭又唔見舖頭名

再提大家一件事,想食最好不要lunch time 時間去,除非你有好長的lunch hour。
我個日星期五十二點二十五分上到去,已經成間舖有九成滿,坐低唔夠五分鐘,即係無晒位,啲人全部迫晒係個條勁窄的走廊等位,而且返桌慢。
我食飽飽一點半差不多兩點走,都重有唔少人等緊位,建議下午茶時間去

*另外,份量真心少,我食完只能說唔肚餓唔可以叫飽。不過$60一個午餐尖沙咀區,還可以啦*
2018-08-25