2008-03-02
2008年3月1日妹妹生日將至, 本打算去新羅寶食晚飯, 但同事們紛紛諫言叫我唔好去吧! 不是新羅寶唔好食, 而是以我的食力去到新羅寶會大出血, 因為它出名韓燒好味, 但價錢亦出名貴, 不是我這類人能開懷地吃個飽. 所以妹妹看過食評後, 就選了錦城.我地一行三人, 伙記叫我地上二樓. 打開餐牌, 由於妹妹不好燒烤, 所以她點了石頭飯($90), 湯年糕水餃($80), 但找來找去都看不到蔥油餅. 於是找位伙記(原來這裏工作的阿嬸不是個個都懂廣東話, 所以不要怪其他伙記好像看你唔到, 而是佢地都唔知我地講咩, 所以不停步)問問, 原來此菜式在餐牌是沒有, 反而在牆上的一塊白板寫滿韓文則有寫到, 我忍不住話韓文佢識我唔識囉, 阿嬸笑一笑話這個很好食, 我們也點了這個($150).前菜有九小碟, 我最欣賞就係粉絲. 泡菜則紅而不辣, 豆卜就淡淡的, 沙律都ok. 首先, 來了一個石頭飯(因我係唔食牛, 所以落單時阿嬸好細心話可以將牛轉為豬或雞), 阿嬸幫手來個鍋內翻天覆地, 加了點唔係好辣的醬, 味道不錯.跟住就來了個湯年糕水餃, 有點失望, 水餃只得三隻, 我地三人, 每人得一
跟住就來了個湯年糕水餃, 有點失望, 水餃只得三隻, 我地三人, 每人得一隻, 年糕就有好多好多, 覺得唔係好抵食.
最後來了蔥油餅, 的確很大份, 醮點汁吃真的幾好味, 啖啖都有蔥味及魷魚粒, 煎得又脆, 真係好味.
由於個肚已經脹凸凸, 想再叫蛋包魚也不能了.....
今餐合共$352