2021-01-15
呢間黃店係上環半山區,位置比較隱蔽,不過入面空間頗大,分開兩層,樓上仲有大大個連豬馬賽克痴係幅牆度。呢度主打慢煮菜式,服務係半自助,要自己出去攞餐具、水同調味料,調味料有唔少款式可以配搭唔同肉類,好似鹽、黑胡椒、黃芥末、tabasco等。不過今次我地叫左兩個主菜,都係冇配菜,只有肉,唔另外叫配菜係絕對唔夠飽,如果主菜可以有返d配菜就會抵食d。法式油封鴨髀呢度嘅油封鴨髀味道唔錯,有少許鹹香,厚肉唔鞋,有少少似食緊鹽焗雞髀同臘鴨髀既混合體,食呢d就唔好理儀態,要用手撕嚟食先食得晒連骨嘅肉絲,不過都係果句,無連配菜,就咁食就會有d單調同唔夠飽。法式豬鞍架呢個豬鞍架上菜嘅時候已經非常香,一開始望落去感覺佢係厚實得黎有啲偏瘦,不過食落去又唔算鞋,仲保留左幾多肉汁。芝士忌廉菠菜苗呢度嘅主菜係無配菜既,配菜要另外叫,我哋就叫咗呢個芝士忌廉菠菜,忌廉汁份量好多而且好香,同菠菜好夾,面頭有唔少芝士,不過菠菜份量只有薄薄一層,如果多d就抵食啲喇。人均消費:$150推介指數(10分為滿分):7分
法式油封鴨髀
法式豬鞍架