2021-07-05
位於東薈城既呢間泰國菜都算大間,座位之間都好闊落,而餐廳既裝修都十分有格調,都算係比較高級小小既餐廳之一👍🏻係價錢方面算係中級,野食都係以泰式小菜為主,而今次就揀左咖啡黃金炒大蝦,冬蔭功湯、半隻海南雞、雞肉牛肉串燒同芒果三文魚炒飯。飲品就揀左椰青~首先椰青既溫度夠凍,而椰汁都十分清甜,而佢亦有比匙羹你可以刮啲椰肉嚟食,味道亦唔錯👍🏻👍🏻而冬蔭功就揀左大既size,但份量依然唔多,雖然佢話大既size係夠2-3人飲,但每人都係飲得一碗多啲,份量就的確係小左啲啦,而材料亦唔算豐富,連菇類果啲都偏少,感覺試就有小小唔抵啦😅而主菜方面,海南雞係有起到骨既,而起骨都起得好乾淨,食唔到有碎骨,而雞既size都大隻,配合埋泰式酸辣醬食都幾惹味,而串燒就還好,略嫌佢有小小乾,而芒果三文魚炒飯反而有啲驚喜,本身會覺得芒果同三文魚唔會太夾,但食落味道反而唔錯,三文魚既油脂配合芒果既酸甜,兩者加埋幾好食👍🏻係比想像中好食既👍🏻而個咖喱黃金大蝦佢就建議配合埋酥餅一齊食,個咖喱汁配合埋個酥餅食的確係一絕,酥餅做得十分酥脆,而咖喱汁就做得夠香,係會令人食到停唔到口果種,不過大蝦就得兩隻,而蝦肉亦唔會十分彈牙,唔算
而個咖喱黃金大蝦佢就建議配合埋酥餅一齊食,個咖喱汁配合埋個酥餅食的確係一絕,酥餅做得十分酥脆,而咖喱汁就做得夠香,係會令人食到停唔到口果種,不過大蝦就得兩隻,而蝦肉亦唔會十分彈牙,唔算特別抵食~
整體來講呢間餐廳既食物算係不俗,但價錢比較貴,而份量亦少,今餐平均每人都食左$250,但亦唔算話有好飽既感覺,整體來講性價比就一般般喇~