2014-05-16 1090 浏览
今日经过开大坑,见到达磨门面好似ok,加埋睇咗门口段介绍既video,讲到水质、面同叉烧都有好高要求,所以胆粗粗走咗去试。去到冇咩人,完全唔使等位。一坐低就俾咗杯水我,不过未饮已经个杯闻到有少少味,阵味有啲似枱布味,但口渴都饮咗两啖,水啲味就正常。当我睇menu时,一个满身烟味既职员由门口入黎,之后佢同其他人吹水,系咁爆粗,令我觉得有点烦扰。最后拣咗达磨一品拉面(R8),见佢系人气No.1,相信唔会难食得去边。汤底系有少少「酥」猪骨味,浓度正常;面质弹牙而有蛋味,不错;糖心蛋甜中带香;不过叉烧一夹就碎,味道一般。配料方面比其他拉面多咗啲蟹子,不过同个拉面好似唔系好夹。整体黎讲面既味道中规中矩,不过水杯既问题,所以我味道同卫生俾少咗分。职员系度爆咗好耐粗,加上成阵烟味,服务又扣咗分。
2014-05-16