行过无数次骆克道街市,今次我专程去咗英记茶餐厅,试下佢哋嘅标志美食。首先,我点咗碗热辣辣嘅香滑蛋治,🍳 鸡蛋炒得啱啱好,非常滑口,夹住新鲜多汁嘅蕃茄,真系叫人食落甘心!当然唔少得嚟碗猪红汤丸,汤头旧丰富,丸子弹牙咬落QM嘅,配埋d腊肉同萝卜,系咁滋味。🥣 个铁板牛柳止唔住人一试再试,外焦内嫩,搭埋特制酱汁,简直系在味蕾上嘅烟花。食完两个菜,我发现密斯仔戴住个大大围裙忙来忙去,份量非常慷慨,吸引咗唔少街坊客仔。🍽️ 成个饭局都充满暖笠笠嘅亲切感,再点杯丝袜奶茶,醇厚香滑得嚟唔会太甜,真系冇得弹!总结,骆克道街市英记虽然叫唔到上咁豪华,但食物真材实料,加上师傅用心嘅态度,令人吃完喺度都算满足咗。下次想亲自体验下嘅街坊,记得一早去揾档头啦!