2020-06-25 4464 浏览
由于小弟都几钟意去旅行,穷游见识吓呢个世界,所以,有储开飞行里数嘅习惯,但就绝对唔会为储里数去刻意消费。不过,有啲推广优惠,而计落好有数嘅,就会考虑吓。最近,「Asia Miles x OpenRice」推出个「里赏餐飨周」,除Openrice本身订座系统有里数奖,享用指定精选餐单又有额外100里,跟手用埋「运通国泰航空尊尚信用卡」埋单再送500里,咁碌呢张卡本身都有里数。晌咁多餐厅中,拣咗主打英国菜嘅「Bricklane Gallery」,一来喺未试过,二来见佢啲风评唔错,仲有个重点喺起表消费唔高嘛。可能做紧个推广关系,星期六嘅午餐时段,唔订座喺无位嘅,排我前面几位都喺订咗个推广餐,甚至后嚟侧边嘅客都喺因为个推广而嚟。相信大家都计过数,真喺比平常消费储里数多几倍。铺面,有啲户外位,伴有好多植物,衬以小木椅,有种渡假感,但烈日当空,时值又正午,绝对唔会感到太舒服。室内环境又点?感觉有啲英伦复古风,木地板、高身吧位、梳化位……都显得型格,昏暗嘅灯光,甚有气氛。不过,枱与枱之间非常之密,枱上所插嘅胶档对防疫都好有限。而最大问题,喺厨房门大开,室内嘅抽风都一般,虽然,无话弥漫一片油烟,但绝对
室内环境又点?感觉有啲英伦复古风,木地板、高身吧位、梳化位……都显得型格,昏暗嘅灯光,甚有气氛。不过,枱与枱之间非常之密,枱上所插嘅胶档对防疫都好有限。而最大问题,喺厨房门大开,室内嘅抽风都一般,虽然,无话弥漫一片油烟,但绝对感到𠮶阵油烟味
。老婆亦话坐到中段,双眼都感到有啲涩。
虽然,餐厅嘅名物喺Egg Benedict、All Day Breakfast,但今次到访纯粹喺试佢哋联乘嘅精选套餐。佢哋一向都有供应午餐,但今次嘅精选套餐睇落确喺几抵,包餐汤、前菜(沙律或烤百吉包)、主菜(3拣1)、甜点及餐饮,定价都喺$168 +10%。
每日汤之选

是日餐汤喺周打蚬汤,伴上意大利香草包(喺小弟颇为喜爱嘅包款之一)。个汤质感浓稠,而且,用料十足,汤内有唔少蚬肉;而个香草包软绵,甚有香草香。老实讲,单喺呢个组合,已经可以好饱肚,所以,打后嘅主菜,老婆只食到半份,剩低𠮶啲由小弟包底。
烤鸡肉凯撤沙律

喺精装版嘅凯撒沙律,但其实啲罗马生菜已经沾咗酱汁,其他基本元素,如烟肉碎、烘面包粒,梗唔少得。咪睇外表平平凡凡,味道确喺唔错,生菜好爽脆,烤鸡肉切成粒,方便入口,兼且肉质都算嫩口。
烟三文鱼牛油果烤包

面包选取百吉包,轻轻烘过嚟,涂上牛油果蓉,再铺上烟三文鱼,食味咸香清爽。但实情唔止咁,烟三文鱼下,仲混入青瓜粒、紫洋葱、蕃茄粒、火箭菜,味道及口感都变得多元化。一客仲有成3件,若以一个人嘅套餐而言份量可不少喔!
香煎纽西兰肉眼

虽然无注明肉眼重量,睇落应有10安以上,绝无将货就价之感。一大件肉眼,选上五分熟,除伴有好多薯菜:炸新薯、烤青瓜、烤意大利黄瓜……等等,以及一小件传统嘅约克郡布甸,感觉够晒大堆头,啱晒嗜肉嘅朋友。
香煎纽西兰肉眼
啲纽西兰肉眼确喺有质素,肉味浓郁,煎得外层有阵阵焦脆,内里恰到好处,唔会太生见血,肉汁丰盈。要挑剔嘅喺,稍稍多咗啲筋位
香煎鲈鱼

老婆就拣鲈鱼,餐牌就咁写住香煎鲈鱼,有咩伴菜嚟到先知,但单喺卖相亦有啲惊喜。整件鲈鱼柳非常大件,冚晒成只碟咁滞,煎得金黄,未食都感受到𠮶香脆感。果然,鲈鱼入口外层极为香脆,无半点油腻,而且,肉质嫩滑细致,喺具质素嘅食材。
香煎鲈鱼
伴菜方面,咪以为得面头炷菜,原来下面有蕃薯蓉,打得软滑香甜,极浓嘅蕃薯味,老婆大赞好食
朱古力雪糕

套餐有两款甜品供选择,我哋两个人就自不然拣晒两款,可惜,落单时已话无晒「红丝绒蛋榚」(咁早就无
?),只以普通嘅朱古力雪糕代替(我见佢门口嘅冻柜摆放有其他蛋糕)。虽然,唔知雪糕喺咩品牌,但食落都觉得唔喺啲平价嘢,朱古力味香浓,质感挺身且富奶香。
朱古力雪糕
特浓朱古力蛋糕

另一款喺指定嘅特浓朱古力蛋糕,卖相颇为精致,一层间一层,做法花咗多点时间。食落似美式蛋糕嘅「布朗尼」,不过,加入软朱古力浆层,所以,入口朱古力味超浓郁,而口感挺实。
香浓朱古力 +$20

呢杯热朱古力喺店家嘅招牌,不过,老婆话早知连甜品都转埋朱古力雪糕,仲要额外加$20,加上食到咁饱,就宁愿点番普通热茶。但喺,佢都赞杯朱古力好似,香浓幼滑,加埋拉咗花,又伴咗一串绵花糖,更要加佢分啦。
香浓朱古力
香橙拿铁 +$20

拿铁一向喺小弟心水,而香橙拿铁唔喺咁经常见,所以,更要试试。杯拿铁唔喺就咗唧啲香橙糖浆,而喺加片香橙干,卖相自然更好睇。佢哋啲餐饮宁舍大杯,伴甜点可以慢慢叹。而杯拿铁冲得颇香醇,带微微橙香,口感均匀。
香橙拿铁
食材方面,确喺用上靓料,而就算咁抵嘅套餐,都无将货就价,亦睇得出师傅做菜手势好,单以食物质素而论,喺高性格比。环境其实亦唔错,喺厨房嘅油烟涌出堂座要扣分;而推广套餐嘅客人均需要订座,当日应该全院满座,因为有啲无订枱嘅客人都只好被拒门外,但一早就无晒「红丝绒蛋榚」,人手亦见紧拙,明显准备有啲不足,喺另一个扣分位。
用餐优惠
优惠券