2016-10-17
約左一位最近開始轉食素既舊同事食飯, 要揀餐廳真係有點頭痛。好在最近係社交平台到見到呢間餐廳推出自助素食BUFFET! 地點仲要好近我屋企, 正!星期六中午時間黎到, 我地BOOK左11:30食第一ROUND。早到既我地, 係門口等左一陣, 就準時入座, 開餐。食物區域由左至右呈"L"型擺放, 種類分別有湯水、冷盤、熟食、甜品、沙津及飲品。食物頗多, 但無明確寫明每個菜式既名, 好多時都要估估下, 唔係甘清晰。不過一邊囉食物都一邊覺得大開眼界, 真係估唔到豬大腸都有素食仿製品!! 到底要花幾多心思都可以做到外形同口感都甘似??飲品區域除左有鮮榨果汁, 仲有乳酪機。過少少仲有一啲養生既茶包, 例如桂圓紅棗、薑茶等等。貪心既我每樣都想試, 就自製一個雜錦拚盤。我最鐘意既係果個素魚! 用蕃茄汁煮, 味道酸酸甜甜, 而口感真係食到一絲絲既纖維, 而且有「肉」汁, 唔會好乾。另外, 雞睥形狀既其實係腐皮! 味道普通, 不過食既時候原條腐皮食番, 好有玩味。仲有半圓形既「豬柳」都好出色, 味道惹味, 口感真係有幾分似漢堡扒。燒賣、鰻魚同豬大腸都係好推介要試下既既新奇素菜。平時食自助餐我都好鐘意食沙
早到既我地, 係門口等左一陣, 就準時入座, 開餐。
到底要花幾多心思都可以做到外形同口感都甘似??
過少少仲有一啲養生既茶包, 例如桂圓紅棗、薑茶等等。
燒賣、鰻魚同豬大腸都係好推介要試下既既新奇素菜。
多達七款自製既沙律醬, 當中包括簿荷榛子、提子肉桂、檸檬芝麻、無花果等等。
個個醬料食落都特別新奇。 而且BLEND碎左既新鮮醬料, 伴住蔬菜一齊食, 感覺好RAW好天然。
我最鐘意無花果醬, 味道微甜有酸, 仲有少少果仁既CREAMY口感。
食物都不斷REFILL, 個半小時其實夠哂時間食野。
我地用左門口囉既COUPON, 有88折, 計番原來係等於免左加一。
呢個價錢可以食到個BUFFET BRUNCH, 還可以渦。