2016-09-20 3042 浏览
平日人來人往既中環,因周末大部份寫字樓唔使辦公所以少左人外出用膳,餐廳環境都變得比較幽靜,又可以放下工作煩惱,慢慢品嚐午餐。我超鐘意粟米餐包,粟米香甜,完全唔需要落任何醬料已經好好食,全靠天然味道發揮,口感有啲似殼物類既muffin質感,唔似一般麵包,無論大人小朋友應該都鐘意食如果係呢種麵包。至於另一款洋蔥包就冇咁濃,不過絲絲洋蔥食落幾突出,由於洋蔥包味道較粟米包淡,需配上自家製雞豆醬食先達到味道最佳效果。cocktail prawn with mesclun mixed salad原隻蝦肉質滑彈可口,沙律菜,蕃茄新鮮,只係覺得唔夠醋酸味,如果多番啲酸微微味道就一流。蘑菇湯分別有落少量胡椒調味同咩調味料都冇落,結果竟然係原味好飲啲,蘑菇湯非常新鮮creamy,菇味濃郁,反而加左胡椒冇咁好飲,胡椒cover哂所有蘑菇味道,浪費左咁好飲既湯,所以飲既話最好乜都唔落。bondi所選用既抹茶清香,適合食太多肉類時候飲,清一清肉膩感。老實講,Bondi roasted half spring chicken真係意外驚喜,係我食過咁多既燒春雞中,好食既只佔少數,因為燒既程度,雞既原材料好影響整體味

老實講,Bondi roasted half spring chicken真係意外驚喜,係我食過咁多既燒春雞中,好食既只佔少數,因為燒既程度,雞既原材料好影響整體味道同賣相,其中一樣拿捏唔好都唔會變成失敗既燒春雞。

Bondi所選既燒春雞應該係較幼嫩果一種,因為烤過後食落依然嫩滑又有少少油香,唔似一般食開肉質粗糙,最怕食到呢種。

仲有雞肉竟然好香蒜茸味,冇諗過佢會醃埋仲要均勻入味。外皮燒得金黄薄脆,陣陣香氣傳入鼻中。
香蒜醬蘑菇意粉一定要趁快食,唔係既話會好易出超多油,影響左原有味道之餘,仲會變到好油膩。蘑菇大粒新鮮,香蒜醬濃濃蒜茸同九層塔味道令人食慾大振,意粉變得充滿田園風味。
個人鐘意飲flat white,因為可以輕嚐咖啡香但又唔會過於苦澀,呢杯flat white水準唔錯。