2022-01-11
2021年9月18號今日約左朋友去元朗試啡,再順道食久違既拉麵😆😆我地大約晚上7點左右去食,因為係晚市所以叫左既單都等得比較耐,雖然店內枱同櫈都係木材冇軟墊,但整體店內乾淨,音樂既音量同冷氣適中,坐係店內好舒適😎😎😎🍜🍜🍜我叫左個魚介豚骨拉麵,麵係用中太方形麵,麵身軟硬適中而且彈牙,冇乜鹼水味,夠小麥味,麵身唔會煮到爛,非常有咬口。🥣🥣🥣麵湯有啲結身濃稠, 有濃厚既鰹魚魚粉既味道,唔會太鹹而且回勁帶鮮甜。🍥🍥🍥麵既配菜有京蔥粒、叉燒、竹筍、嗚門卷、紫菜叉燒係圈形,大約0.2厘米厚,肥瘦比例大約係8:2,比較瘦既。食起黎唔會太油膩而且唔會太乾,叉燒既醬油味適中。竹筍既量比較多,味道偏甜,有少少鹹香。🥘🥘🥘之後再叫左份醬油炒飯,用既炒飯料係叉燒粒、蔥粒、同埋雞蛋。炒飯既份量唔多,啱啱一碗飯(約200克左右)炒飯有鑊氣,醬油既鹹香味帶住口罩都聞到,炒出黎粒粒分明,而且油量適中唔會成只碟都油淋淋。而味道方面,我自己就覺得鹹左少少,叉燒同蔥既香味比醬油蓋過左,而且我食既哩碟飯有少少生米,有啲失望😔😔價錢方面$88至$120左右,個炒飯$38,我叫的麵$88,而且有加一收費,對我黎講中等價錢啦,拉
今日約左朋友去元朗試啡,
再順道食久違既拉麵😆😆
🍜🍜🍜我叫左個魚介豚骨拉麵,
麵係用中太方形麵,麵身軟硬適中而且彈牙,
冇乜鹼水味,夠小麥味,麵身唔會煮到爛,
非常有咬口。
🍥🍥🍥麵既配菜有京蔥粒、叉燒、竹筍、嗚門卷、紫菜
食起黎唔會太油膩而且唔會太乾,叉燒既醬油味適中。
竹筍既量比較多,味道偏甜,有少少鹹香。
炒飯既份量唔多,啱啱一碗飯(約200克左右)
炒飯有鑊氣,醬油既鹹香味帶住口罩都聞到,
炒出黎粒粒分明,而且油量適中唔會成只碟都油淋淋。
價錢方面$88至$120左右,個炒飯$38,我叫的麵$88,而且有加一收費,對我黎講中等價錢啦,拉麵少左半只蛋好似差啲野,而且京蔥切方粒,蔥既辣味比較強,未必每個人都鐘意🤔🤔🤔
整體算係不錯啦。
醬油炒飯
醬油炒飯