2018-05-17
放題餐廳真係香港今年好熱門嘅餐廳,特別係旺角地段開咗最少都有八間所以競爭真係非常之大,呢幾年之間放題餐廳已經出現咗汰弱留強嘅情況,品質唔好嘅多數好快就會做唔住,今日同朋友試咗一間喺兆萬中心開嘅放題餐廳叫做神戶屋日韓放題。餐廳嘅裝修雖然唔係太豪華,不過勝在位置都比一般出名嘅放題餐廳空間大,坐嘅位置亦都唔迫夾四人枱其實都可以放到好多食物亦都係有空間擺手袋嘅。食物方面留醫餐牌上面發現除咗一般放題餐廳一定會有嘅日式刺身同埋壽司之外,佢哋去韓國食物方面都有幾多嘅選擇,我見到有幾款唔同嘅韓國食物一見到就好有興趣想食例如韓式辣牛柏葉,韓式嘅豬頸肉,同埋韓式嘅麻辣帆立貝,我哋每樣都叫咗少少小事牛刀睇下呢一間放題嘅品質。一開始嚟到嘅就有一盤刺身,三文魚切得非常之厚身新鮮亦都非常之有口感濃既魚油香不過一啲都唔會有魚腥味,玻璃蝦大大隻非常之彈牙同埋爽滑,甜蝦足足有一隻手指咁大條甜度亦都非常之濃郁!帆立貝每一粒都係大大粒原粒冇切放落口鮮甜美喺口裏面爆出黎,最後要講講就係佢哋嘅蟹鉗上盤嘅時間已經好細心開好左俾你,你只係需要擺落口食就係咁簡單,蟹肉緊致結實唔會鬆散就證明佢非常之新鮮蟹嘅甜味同埋淡淡嘅海水味會令你食
一開始嚟到嘅就有一盤刺身,三文魚切得非常之厚身新鮮亦都非常之有口感濃既魚油香不過一啲都唔會有魚腥味,玻璃蝦大大隻非常之彈牙同埋爽滑,甜蝦足足有一隻手指咁大條甜度亦都非常之濃郁!帆立貝每一粒都係大大粒原粒冇切放落口鮮甜美喺口裏面爆出黎,最後要講講就係佢哋嘅蟹鉗上盤嘅時間已經好細心開好左俾你,你只係需要擺落口食就係咁簡單,蟹肉緊致結實唔會鬆散就證明佢非常之新鮮蟹嘅甜味同埋淡淡嘅海水味會令你食完一隻又一隻。
仲有啲日本嘅食物要講講嘅係就係佢哋嘅壽司,玉子壽司非常之厚身鮮甜充滿着蛋味,鰻魚壽司嘅鰻魚做得到入口即溶食落口嘅時間鰻魚嘅油香同飯粒混合一齊味道層次真係非一般嘅享受。
之後就要重點講講佢哋嘅韓式食物,韓式辣醬牛柏葉食落去口感就比較淋身同我地一般食開既中式牛柏葉口感上好唔同不過韓式牛柏葉係做到非常之入味,基本上韓式牛柏葉都吸收晒滿滿嘅韓式辣醬,小小甜小小辣嘅味道配合淋身帶着少少咬口嘅牛柏葉我重點推介俾大家一定要試吓。
之後要講講嘅就係佢哋嘅韓式將燒豬頸肉,呢一個豬頸肉咬口感覺彈牙得來油脂咁好重。不過呢一個韓式醬汁偏向多少少鹹味感覺只係豆瓣醬不過冇豆瓣醬咁辣反而大少少甜味,食落口嘅時間甜美反而勾起左豬頸肉油脂嘅香味,配合韓式醬汁真係天衣無縫。
食物介紹方面最後就要講返佢哋嘅小食,燒菠蘿表面有焦糖面菠蘿嘅酸味配合焦糖嘅甜味食得到鮮果香,芝士年糕食落口外皮非常之鬆軟裏面嘅芝士亦都有流心嘅效果呢樣野真係呃唔到人如果係擺落去微波爐叮熱嘅芝士年糕一定做唔到軟滑流心嘅效果。
有樣嘢我真係要特別讚賞嘅就係呢一間放題餐廳所有服務員真係非常之有禮貌同埋有熱誠,眼見所有服務員全部都係好年輕嘅後生仔,由佢哋嘅服務同埋上菜嘅速度都感受到佢哋工作嘅時間充滿着熱誠,有時仲周不時問我地有冇咩食物係漏咗嘅有冇咩食物想食但係未上俾我哋,仲會問我地有啲咩食物質素唔係咁好會聽聽我哋嘅意見,呢一種年輕嘅熱誠真係好打動到我,我希望大家可以支持下佢哋,亦都希望大家嚟到一間放題餐廳除咗享受美味嘅食物之餘仲可以感受一班年青人嘅熱誠!