近排好hit大熱嘅火車壽司,唔單止某元x壽司有開express 店,九龍灣呢間九井壽司都係用火車仔嚟運送食物,咁有 gimmick ,貪新鮮既香港人點可以唔玩下試下。一入嚟就見到唔少免費送畀小朋友嘅玩具,有啲貼紙呀筆刨仔咁,雖然已經過咗18歲好幾年既我, 但都童心大發, 拎上手玩兩下, 不過我就梗係唔同小朋友爭嘢玩啦 ,玩完就放低冇帶走到,不過下次如果帶姪女嚟,都可以畀佢玩下。門口當眼處就有大大個廣告寫住有廿蚊海膽三色迷你丼, 梗係要試下啦,平時連鎖店買既壽司,幾嚿壽司已經廿蚊,何況海膽呢。即叫即有,叫完一坐低就好快送上,海膽非常新鮮而且大啖,三文魚同吞拿魚亦相當厚身甜美。三文魚加洲卷,同海膽丼一樣,都係非常足料,大大塊既三文魚加上沙律醬,開胃又醒神。睇住壽司係輸送帶運出嚟, playful 又過癮。非常鐘意睇佢由廚房射出嚟。炸蝦加洲卷,炸蝦脆卜卜,熱辣辣,食得出係即整,感覺好新鮮。炸雞亦都唔錯,熱辣辣但唔油膩,炸得剛剛好。極度推薦海苔魷魚天婦羅, 脆漿同海苔混合埋一齊,包住呢個魷魚一齊炸,由於香脆之餘,仲有淡淡嘅海苔香味,唔會太鹹,味道剛好, 配埋蛋黃醬,仲可以中和食熱氣嘢嘅飽膩感。

炸蝦加洲卷,炸蝦脆卜卜,熱辣辣,食得出係即整,感覺好新鮮。

炸雞亦都唔錯,熱辣辣但唔油膩,炸得剛剛好。

至於劍魚腩同吞拿魚腩壽司, 除咗厚度足夠之外, 亦充滿魚油香, 下面嘅壽司飯唔會握得太實, 咁就可以食多幾件啦。

而呢個三文魚籽壽司亦都相當有玩味,一大片三文魚子,鋪上球形嘅壽司飯,底下有一塊紫菜,自己仲可以玩埋包壽司添。

火炙帆立貝壽司表面上有輕輕碳烤香味,為香甜而厚實嘅帆立貝帶嚟唔一樣嘅味道同風味, 相對於一般嘅帆立貝壽司而言, 味道更加突出。

最後出場嘅係等咗20分鐘嘅炸軟殼蟹手捲,點解要等20分鐘呢,就係因為師傅喺廚房入面即炸,而餐牌上亦有說明呢個係需時20分鐘製作,不過真係值得等待,因為軟殼蟹真係炸得相當香脆, 而且絕不欺場,細細嘅手卷入面已經包咗大半隻軟殼蟹, 加上蛋黃醬同青瓜絲,令到味道更加有層次。

2018-03-27