2015-02-24
20621 浏览
話說今日係為呀公生日所以黎食buffet,17個人黎食buffet。其實之前都想黎食好耐嫁啦,減肥到而家都未食過一次。今日就破戒,大開食戒啦首先分左四part,有甜品部,款式唔係話好多,有生果,雪糕,麵包布甸等等,但最特別都係自己整waffle,整完之後再係隔離攞雪糕放係上面,簡直係perfect呀。但小弟破戒還破戒,破戒都要適可而止。甜品就冇咩點食,生果當甜品就ok la之後就係我既食物啦hahahaha 沙律部,我全餐食左3碟沙律,沙律其實係回本位,加埋旁邊既螺,小龍蝦,長腳蟹,抵晒。沙律非常新鮮又爽脆,唔加沙律醬都好好食,加多兩條pickle就滋味到爆呀。凍肉就有煙三文魚,煙鴨胸,火雞胸,鮫魚等等,咁小弟要keep fit,所以揀左火雞胸,煙三文魚,因為呢D蛋白質高但壞既脂肪少。熱食方面有飯,麵,湯,燒牛肉,羊排等等。但因為keep fit原故,只食左燒牛肉同麵包,最後好滿足。但又回到本。雖然小弟唔係咩野營養師,又冇點做過營養學,但小弟就拋下書包講下點先可以減肥食自助餐啦。我既食法就係先食大量既菜同沙律(最好不落醬,如要的追最好用醋呢D低脂既醬)。跟著係海鮮,因為大部分海鮮飽和脂
雖然小弟唔係咩野營養師,又冇點做過營養學,但小弟就拋下書包講下點先可以減肥食自助餐啦。我既食法就係先食大量既菜同沙律(最好不落醬,如要的追最好用醋呢D低脂既醬)。跟著係海鮮,因為大部分海鮮飽和脂肪低,但有敏感既人就小心D。
然後就食半碗飯,確保有足夠碳水化合物,然後食燒牛肉,其實燒牛肉算係用比較健怡既煮法同埋只要去除可看見既脂肪後都算好既蛋白質既來源,但肉類都係食少少好,一塊起兩塊止。最後就係甜品,最好係生果最甜品,既有甜味又低卡。飲品方面最好飲水同茶,咁樣低卡又可以食自己想食既野。但若有一D真係真係好想食但又高卡既野就攞細細件,少食多滋味。但主食就要減少,最緊要係食完之後最好散步半個鐘,例如由酒店行去金鐘站塔車。同埋第二日就食清淡少少,多菜少肉,同埋做運動就ok啦。
唔講咁多啦,小弟要去跑步將塊牛肉消耗左去啦。