2021-07-22 150 浏览
居住沙田多年,酒楼好似卖少见少,有时想揾间高质少少嘅酒楼,可以坐得舒服啲、食物质素好啲,都好似有啲困难。吾系租约期满结业了、就就要排等位等到怀疑人生。好彩突然想起石门𠮶边有间酒店,人流又不是太多,即刻上 Openrice 揾下,果然系石门《万怡酒店》有间《誉宴·星海荟》,见佢原本有多间分店添。吾使犹豫一于趁住半日假期,同埋仔仔去叹番杯茶,食番一盅两件。好好彩,可能今日落大雨关系,午饭时间去到也不用等候便有位了。职员引领我到坐位上,台面已经预好一盘热水及夹,供客人洗杯碗。系疫情下呢个安排真系十分细心,让客人食得安心又放心。除了基本点心选择,仲有小菜,亦有午市商务套餐供应。当然亦有多款厨部小食添,真系花多眼乱。我哋只两个人,吾想叫太多又食唔晒浪费食物,所以最后决定选择几款特色点心。呢款 「脆网萝卜丝肠粉」,肠粉皮滑滑厚薄均匀,中间夹著脆脆的萝卜丝,咬落又软滑又松脆,真系好惊喜。重点系放咗一阵,之后再食嘅时候,肠粉仍保持内脆外软,师傅手势一流。第二款最爱系「木鱼花汁烧茄子」,上台时只见茄子面铺上大大片木鱼,配上烧汁,咬一口茄子烧得刚刚好,与烧汁十分夹。而且原来茄子面酿上了弹牙鲜味嘅虾胶,好好
居住沙田多年,酒楼好似卖少见少
吾系租约期满结业了、就就要排等位等到怀疑人生

好好彩,可能今日落大雨关系,午饭时间去到也不用等候便有位了

脆网萝卜丝肠粉

第二款最爱系「木鱼花汁烧茄子」,上台时只见茄子面铺上大大片木鱼,配上烧汁,咬一口茄子烧得刚刚好,与烧汁十分夹。而且原来茄子面酿上了弹牙鲜味嘅虾胶,好好味呀

木鱼花汁烧茄子

然后当然唔少饮茶必食嘅虾饺啦
,呢度嘅虾饺加有黑松露,所以系非一般虾铰。皮薄烟韧、馅料十足,配埋矜贵嘅黑松露,令到本来很出色嘅虾饺更升华

黑松露虾饺

仔仔就至爱「姜葱蒸牛柏叶」、「南翔小笼包」同埋「北菇蟹柳棉花鸡」。

「姜葱蒸牛柏叶」,牛柏叶每条粗幼切得很均匀。味道调得刚好,放入幼细姜一齐蒸,牛柏叶爽口不靭,阿仔食到连汁都捞埋

姜葱蒸牛柏叶

「北菇蟹柳棉花鸡」,有好多鱼肚超正。至于黄油鸡就肉滑有鸡味
。呢款传统点心,都系我细个至爱

北菇蟹柳棉花鸡

「南翔小笼包」皮薄馅靓,一定要配埋姜醋汁一起吃才好味,入口肉汁混合姜醋汁,十分滋味。

南翔小笼包

2021-07-20