2009-04-05 17 浏览
蒜泥白肉成個發泡膠盒裝得滿滿的,白肉大大塊,切得通透。配角既青瓜亦不遜色,爽甜!蒜泥份量很多,最愛送飯食,蒜香辣油刺激到上腦。絕對會為呢碟美食再來。肥腸酸辣粉(中辣)肥朋友叫的。打開蓋已見到紅油成吋厚,未食而覺辣。拎左幾條,放係白飯之上碌幾碌去油,初初唔覺辣,但後尾喉嚨開始發熱同滲出辣味但就未試出麻味。眼見肥朋友邊食邊流大大滴既汗,雙唇腫到變孖潤,認真膽戰心驚。牛脷酸辣粉(小辣)朋友仔叫的。紅油薄薄的一片。試了兩片牛脷,很爽很入味。老干媽干煸炒肥腸唔好比飯盒內既大堆紅椒青椒嚇到,因為呢碟相信連算受不到辣既人都接受到。相對大堆頭既辣椒,肥腸真係寥寥可數。不過質素先係最重要,多唔代表好味,只會浪費寶貴既quota。肥腸炒得很惹味香口,外層脆脆的,仲食到其獨特既大腸味。另外試了少少挑了核既辣椒,一點也不辣。再將盒底既汁拎去送飯,要食曬成盒飯真係無難度。涼茶少甜,很淡。但怕辣人士必備,因為真係可以解辣。食完呢餐,成個晏奏都肚仔唔舒服;朋友仔病上加病兼便秘;肥朋友亦胃痛同流鼻血。的確辣勁十足!!大家無位唔緊要,可以學我地外賣再走去對面個公園仔開餐!另有一番滋味!
蒜泥白肉
蒜泥份量很多,最愛送飯食,蒜香辣油刺激到上腦。
絕對會為呢碟美食再來。

肥腸酸辣粉(中辣)
肥朋友叫的。打開蓋已見到紅油成吋厚,未食而覺辣。

牛脷酸辣粉(小辣)
朋友仔叫的。紅油薄薄的一片。
試了兩片牛脷,很爽很入味。

老干媽干煸炒肥腸

涼茶
少甜,很淡。但怕辣人士必備,因為真係可以解辣。