2014-05-14 4603 浏览
哈哈~幫左朋友一個大忙~有餐晚飯仔食~友人約我去沙田帝都酒店1+1 bar 到食BBQ自助晚餐。一來可以食buttet, 二來又可以慢慢飲下野~吹下水!好LA~6點半去到~開餐LA喂~~第一轉當然去熱食到睇下有咩野食先LA~E~有海鮮WO~有東風螺~炒蜆~薯蓉炒蝦仁~仲有烤肉等......都係飲左個湯先LA~不過咸左D~東風螺配辣酒煮~個辣味剛剛好!好惹味~我都忍唔住食左2轉~炒蜆配白酒炒~一個字“香”!那種酒香留在你口內~好唔願意捨得佢去咁~HAHA~好似誇張左D呀可?烤肉都OK~不過夾多左D蔬菜~食落去無咁“流”~廚師諗得幾周到~一讚!薯蓉炒蝦仁~蝦仁好彈牙~薯蓉都香~不過我覺得油左DD~少D就更好LA~到主菜LA~~等我數下先~海中蝦~鮮蟹~扇貝~䱽魚~魷魚~石斑塊~辣肉腸~雞槌~牛扒~豬扒~最最最特別係有乳鴿R!!!海鮮款式都幾多~份量又足~加上真係新鮮~燒出到黎效果幾香口幾正~聽廚師講~佢地日日朝早新鮮係街市拿貨~保證係靚貨~!肉類不過不失LA~~唔好咁燶就好DD~~有D苦~到我覺得最最最最最特別出場LA~~燒乳鴿R!~乳鴿香氣撲鼻!即刻拿返一隻來試下LA~果然正R~~皮燒好
海鮮款式都幾多~份量又足~加上真係新鮮~燒出到黎效果幾香口幾正~聽廚師講~佢地日日朝早新鮮係街市拿貨~保證係靚貨~!肉類不過不失LA~~唔好咁燶就好DD~~有D苦~到我覺得最最最最最特別出場LA~~燒乳鴿R!~乳鴿香氣撲鼻!即刻拿返一隻來試下LA~果然正R~~皮燒好脆~油份剛剛好~一手撕開~肉汁已經急不及待流出來了~咬一口~肉質相當嫩滑~真正做到皮香肉滑!真心一讚!食到呢到~都飽左9成LA~不過當然係呢個時候會發揮小宇宙力量LA~衝出去甜品區~有2款中式甜水~不過小宇宙力量不是發揮係呢道LA~目標好清晰~Cakes!!!!!有4-5款cakes ~ 細細件~可以拿多幾款試下~
試左檸檬tart ~ 熱情果蛋糕~芝士蛋糕同埋夾餅~所有Cake 都OK~幾香和鬆軟~不過檸檬tart我本人覺得酸左D~夾餅~hand made by myself ~~HAHA~~不嬲自己都like ~食左2個多奶多花生醬~好滿足~好LA~~11成飽了~~再叫左餐cocktail 飲下嘆下~爽R~

正係個時候~望一下友人食緊咩LA~一望~O 左咀~佢食緊煲仔飯R~=。='''''''
O 咀意思係~一來真係無想過呢到有煲仔飯~二來係佢同我講無飯落肚係唔得R~都值得一提~友人的煲仔飯幾香GA WO~問佢原來有幾款揀~BBQ有煲仔飯食~大膽~創新~!一食食到9點~同友人都好滿足~呢度係一個不錯的食飯同傾計的好地方!