2017-04-16 324 浏览
放假前夕,想同情人去食番餐好,於是就在呢間餐廳打邊爐,呢間餐廳首先上雞煲,我就叫了微辣,雞煲一上,雞肉好香好新鮮,帶有雞味,雞肉又滑又嫩,加上微辣,相當野味。雞煲配料是即炸響鈴,響鈴仲係熱的,代表新鮮即炸,響鈴放入雞煲內,索晒D雞煲精華,簡直一流。在雞煲滾起時,店員幫忙放了薯粉,薯粉吸收了雞煲湯底,好好味,薯粉又「煙煙UM UM」,好食,整個雞煲好足料,值得一食。食完雞煲,當然到食重頭戲,就是打邊爐,我地選擇了龍蝦海鮮拼盤配番茄湯底,龍蝦拼盤一上,相當吸晴,龍蝦好大隻,滾左一陣食,龍蝦充滿海水味,新鮮,肉質幾好,海鮮拼盤仲有鮑魚、海蝦、蜆、白鱔片、魷魚,海鮮相當新鮮,最難忘係白鱔片,好脆口,好有鮮味,好好食,要再encoure,海蝦都幾鮮,蝦肉彈牙。火鍋配料是任食,叫了龍蝦海鮮拼盤時,餐廳都會配上一D菜同打邊爐必食的食物,例如,牛肉片,腸仔、龍蝦丸、菇、牛丸、腐皮、粟米、水晶包等,當中腐皮索晒番茄湯底,又滑又好食,水晶包是綠茶味,好煙UM,好味。菜都新鮮,而且牛肉片係安格斯牛,好濃牛味。食完甘多野食,已經好飽,我地唔放過任食機會。追加了黑豚豬肉、台灣一口腸、自家製香草豬肉腸、淮山、牛柏
菜都新鮮,而且牛肉片係安格斯牛,好濃牛味。
食完甘多野食,已經好飽,我地唔放過任食機會。
追加了黑豚豬肉、台灣一口腸、自家製香草豬肉腸、淮山、牛柏葉,黑豚豬好好味,豬味濃又大塊,
第一次用台灣腸打邊爐,原來甘恰配,好味,自家製香草豬肉腸充滿香草味,肉質幾好,同出面買有得FIGHT,而淮山相當新鮮,牛柏葉爽脆。
佢地D飲品都是任飲,幾多特別口味罐裝飲品選擇,情人選擇了水蜜桃烏龍茶,好有桃味,我就拎了一樽自家製蜂蜜菊花飲,好好飲,充滿香濃菊花味,蜂蜜味好濃,清熱氣一流。呢餐食得好飽好滿足。
2017-04-13