成日聽到朋友講中村藤吉嘅甜品好出名,要排成3個鐘先入到去,於是放工食完晚餐之後last order前去試一試。7:50 去到等左10分鐘就入到去。茶錢每人收$10,仲要規定每人要叫一樣嘢,但係出名食品都要$100左右,覺得有啲被人㩒住嚟搶嘅感覺。最後叫咗綠茶芭菲(まるとパフェ )同埋宇治金時冰(宇治きん氷 )。講真,所有食品之中我覺得用鑄鐵茶壺裝着嘅$10焙茶(ほうじ茶)最好飲,非常有茶味,暖到入心,其他甜品就不外如是。除咗抹茶まるとパフェ有少少心思之外(呢個甜品入面有好多層唔同嘅食品),抹茶とほうじ茶宇治きん氷就一啲都唔值,大碗都係冰,仲要俾好少抹茶蜜同黑糖蜜,咁就俾咗$98。餐廳夜景唔錯,幾有情調。喇叭都要 Bose,睇得出店主好有心去設計呢間餐廳。但係食嘢多過食mood,又坐得唔太舒服,同我唔夾。可能我只係排左10分鐘隊,就覺得冇咁矜貴。其他人可能因為排咗三個鐘隊,味道一般嘅甜品都講到天上有地下無。仲有,餐廳裏面其實有好多位置可以開多啲位俾人食嘢,但係就選擇擺放陳無人睇嘅陳列品。可能想吊高黎賣,保持low supply high demand。到此一遊,唔會再去lu。

茶錢每人收$10,仲要規定每人要叫一樣嘢,但係出名食品都要$100左右,覺得有啲被人㩒住嚟搶嘅感覺。最後叫咗綠茶芭菲(まるとパフェ [抹茶])
同埋宇治金時冰(宇治きん氷 [抹茶とほうじ茶])
,非常有茶味,暖到入心,其他甜品就不外如是。
ほうじ茶
除咗抹茶まるとパフェ
,大碗都係冰,仲要俾好少抹茶蜜同黑糖蜜,咁就俾咗$98。
まるとパフェ [抹茶]
宇治きん氷 [抹茶とほうじ茶]

到此一遊,唔會再去lu。
2015-08-19
$108 (宵夜)
ほうじ茶
まるとパフェ [抹茶]