2025-07-30 777 浏览
第一次寫食評。直入正題,Mazura 同 Hanwoo 都賣晒咁就聽吓侍應有咩推介啦。我哋想要啲牛味比較重嘅,咁侍應就好好咁推介咗dry aged 同 USDA 嘅牛扒俾我哋,仲揀埋熟度(medium rare)其他菜式唔多講,蟹餅八爪魚龍蝦通粉都係咁上,冇咩特別。我只係想食牛!所以都唔同女朋友share直接嗌兩份。USDA Certified Super Prime Beef - New York Strip切嘅時候已經唔對路(點解咁熟嘅?我由邊開始切起)侍應話係由舊牛中心起計,我都冇乜所謂,最緊要好食。直至到放入口嗰下,嘩,嗰種普通係震撼到我,呢句說話有啲奇怪,但你冇聽錯。好似係你去咗outxack叫咗塊牛肉,然後冇期待咁放入口,食緊嘅時候你先諗返起原來自己坐係間高級嘅扒房由ouxback俾人掹返去麗晶嗰種突然其來嘅震撼。肉淋得黎有咬口有碳火味,知道自己食緊牛,完,普通。我心諗唔係啩試埋另一塊先。Maura/Spain - Dry Aged Tenderloin 聽到個名都覺得好正,本身怕dry aged完之後嚿肉邊變硬,但用牛柳去做一定好正啱啱好。一放入口,嘩,我夠膽講一個怕食牛
第一次寫食評。

一放入口,嘩,我夠膽講一個怕食牛肉騷味嘅人都啱食。一般會覺得食dry aged會唔會好濃味,重牛味之餘又會有少少芝士或者堅果嘅味。你放心佢完全冇,好似係煲湯度撈上嚟嘅肉。冇錯係好腍,但無味,真係連肉味都冇。兩塊扒俾我嘅感覺就係充滿炭烤嘅肉,完。

絕對唔介意俾貴嘅價錢去食飯,只係想有相對應嘅食物質素。自己親身食完餐飯再睇網絡上嘅食評同 worlds 101 best 呢幾隻字。我睇唔透,不斷反思係咪自己嘅問題?可能之後都係乖乖地落樓下超市買塊靚少少嘅牛煎算。
2025-07-27
庆祝纪念