2021-02-13
之前食過「祥仔」,已覺得餐廳新穎多變嘅菜式好有驚喜,所以今次就同朋友去咗另一間同屬名廚張錦祥主理嘅川菜餐廳,睇吓會唔會有更多驚喜😆🌶水晶酸辣粉($78)水晶粉係薯粉,食落煙韌好有咬口,味道酸酸辣辣,係一道可帶動食慾嘅開胃前菜,但不可揀選辣度,對我嚟講就辣咗啲啦😆🌶肉骨茶 (麻辣)($88)肉骨茶加入多款藥材熬製,除咗原味外,仲可揀麻辣,辣度可因個人喜好揀選,確係幾特別👍🏻肉骨茶藥材味幾濃,滲出麻辣香味,配料有豆卜、豬粉腸及豬潤等,飲落暖胃👍🏻🌶招牌祥仔酸菜魚($248)酸菜魚賣相吸引,除咗加入乾辣椒及花椒等香料外,仲加入咗法國rosemary,令味道更獨特!另魚片一啲都唔腥,入口嫩滑無骨可以大啖食,連一向唔好魚嘅我都食咗不少,仲食到舔舔脷😋湯底加入咗大豆芽及酸菜等,味道酸酸地好開胃惹味,我哋仲加咗個白飯撈湯汁食😋酸菜魚有小辣至勁辣可揀,怕辣嘅仲可揀無辣,但其實食酸菜魚點都要有少少辣先好味嘅😆🍹情迷百香($48)飲品係以梳打水及新鮮百香果肉調製,百香果味好香,味道少少酸但唔甜,解辣一流😎🍹竹蔗茅根沙冰($38)竹蔗茅根水就飲得多,沙冰真係第一次飲,夠晒特別😳竹蔗茅根水係自家製,之後再整成
🌶水晶酸辣粉($78)
🌶肉骨茶 (麻辣)($88)
🌶招牌祥仔酸菜魚($248)
🍹情迷百香($48)
🍹竹蔗茅根沙冰($38)
竹蔗茅根水就飲得多,沙冰真係第一次飲,夠晒特別😳竹蔗茅根水係自家製,之後再整成沙冰,飲落微甜,邊食辣邊飲好正😎
餐廳菜式創意十足,又有特色,單憑麻辣肉骨茶及竹蔗茅根沙冰就已有驚喜,味道仲要唔錯,名廚主理嘅餐廳確係唔會令人失望👍🏻