见到呢间名古屋过江龙出左紫薯梳乎厘班戟,紫薯蓉多到成座山咁好吸引,就去九龙湾店试试,最近荃湾都开左分店,方便新界嘅朋友,我地下午茶时间到但都有唔少人,几乎每枱都有叫紫薯𠮶款。 🍽冲绳紫薯梳乎厘班戟 Okinawa Sweet Purple Potato Soufflé Pancake ($108)卖相好似mont blanc咁,有粒糖渍栗子系顶,班戟上有一条条紫薯丝围住,打卡一流。睇介绍店家用冲绳本岛金武丁紫薯,似铺蛋糕面嘅紫薯蓉,但味道天然无渣,甜度偏低,另配轻盈奶味重嘅日本忌廉。梳乎厘班戟唔会太湿润,挺身有空气感,不过当日等得颇耐,唔建议后上。 🍽夏威夷班戟汉堡配牛油果虾蜜糖芥末酱 Hawaiian Pancake Burger w/ Avocado, Shrimp, Honey Mustard ($108)Burger嘅班戟带牛油香,较梳乎厘厚实,都几松软,欣赏店家配返款带咸味嘅班戟,蜜糖芥末酱酸酸甜甜,混合左牛油果粒同虾肉,另配香脆幼薯条。 ☕️汤力浓缩咖啡 Espresso Tonic ($58)夏天叫返杯清凉啲嘅饮品,呢度嘅豆系由Studio Caffeine 提供,质素有保

冲绳紫薯梳乎厘班戟

夏威夷班戟汉堡配牛油果虾蜜糖芥末酱

☕️汤力浓缩咖啡 Espresso Tonic ($58)
夏天叫返杯清凉啲嘅饮品,呢度嘅豆系由Studio Caffeine 提供,质素有保证,呢杯酸苦均衡、味道醇厚,唔错。

汤力浓缩咖啡

🍵牛奶抹茶Matcha Latte ($37)
用心嘅拉花,唔知大家觉得系咩图案呢?抹茶涩度同苦味较重,落左唔少茶粉,饮到尾都无咩粉粒抵赞。
牛奶抹茶

餐牌: