2024-04-23 1246 浏览
早排朋友請食午飯有心事要傾,我話既然傾心事就求其坐得舒舒服服有嘢飲就ok啦,相約在中環 ifc,我心想:午飯時間 ifc, 訂到位已經是奇蹟,而環境稍為好少少的隨時價錢比食物更亮眼。卻原來今餐朋友訂了這家 @plekahk ,真係啱心水,一來因為未去過,二來坐位安排在靠窗位置景觀開揚,被日光照著甚麼煩心事都容易被溶掉。食物方面,第一件事不得不提,這裡的麵包我認為值得豎起手指公👍🏻 我以前成日會話:要整到啲麵包好食有幾難呢?經過多年不好的餐前麵包體驗,我焗住承認餐前麵包是好難整得好食的…好明顯我被同化了。這裡的麵包將我這身體驗掃除,麵包很不錯,最特別是他們的牛油。餐廳在牛油面上倒了一些蜜糖,嘩!我真係大鄉里出城!從來未試過名副其實的蜜糖牛油,嘩喇!好味到一個點!這些就是我所謂的細心。牛油咋嘛,蜜糖咋嘛,有幾特別啫。其實無乜特別,不過咁唔特別嘅嘢我又真係未見過未試過,所以對我來說,這是比特別更特別。麵包牛油之外,正餐都是中高質水準,頭盤的octopus和湯都很好,朋友點了帶子,我點了大蝦意大利麵,這一餐就算不是有傾偈的目的,為了食而來也絕不失望。

午餐