2020-10-18
對香港人嚟講大概打邊爐無分季節,每次朋友聚會都離不開打邊爐,而且火鍋店開到成行成市,基本上每次都唔重複,今次朋友就帶我嚟位於雅蘭中心地庫嘅呢間台式火鍋店。有選擇恐懼症嘅兩個人二話不說就揀咗二人套餐,內容豐富之餘仲可以揀獨立鍋,喺呢個時勢實在係非常重要。湯底雖然只有四款,但款款都係店家精選,用心熬製,朋友揀嘅夫妻鍋由牛骨湯頭加入多種香料熬成,味道香濃鮮辣之餘仲有我至愛嘅鴨血同豆腐。鴨血吸收哂麻辣湯嘅精華,又香又嫩滑,非常滋味。我嘅美人鍋亦唔輸蝕,用上葵花雞加上花膠煮成,雞湯飲落非常香濃,帶有黏黏嘅膠質口感,而且花膠亦唔少,非常大方。肉類拼盤有美國頂級肥牛、美國穀飼牛肉、加拿大牛舌同西班牙黑毛豬,質素唔錯,特別係牛舌,味道香濃而且非常爽口。牛筋丸、鮮蝦菜肉雲吞、豚肉黑松露丸同菜肉餃質素都非常高,特別係牛筋丸,牛味重之餘入口彈牙多汁。打邊爐當然唔少得炸魚皮同黃金卷,放入湯底浸幾秒就食得,吸收哂湯底嘅精華,同時亦保留香脆嘅口感。野菜拼盤有粟米、南瓜、蓮藕、紅蘿蔔、薯仔、萵筍、金菇、響鈴、鴻喜菇、生菜、娃娃菜同皇帝菜,樣樣新鮮,非常豐富。雖然食完上面嘅食材已經好飽,但面對我至愛嘅紅薯粉實在係無法
鴨血吸收哂麻辣湯嘅精華,又香又嫩滑,非常滋味。
呢間台式火鍋果然係名不虛傳,價錢合理,無論湯底定食材質素都好高,份量亦好足,絕對可以食到捧住肚皮走!