2021-08-15 200 浏览
雖然我飲飲食食十幾廿年,食過無數咁多好嘢,但係我平時好少喺呢度寫食評,多數只會喺自己社交平台貼下相,同寫下用餐感受,因為覺得OpenRice介面不太熟悉,但係因為今日嘅經歷令到我,有一股無名嘅衝動,想來寫低自己嘅經歷和感受,於是的起心肝一鼓作氣,寫咗以下嘅內容。太熱天時 經過呢間舖頭,諗住入去現場食個下午茶,打開個Menu,見到個下午茶手撕雞撈麵分量都唔少(見圖),於是叫咗,但係亞姐上餐嘅時候,突然覺得有伏,因為個手撕雞分量少得可憐(見圖);跟住同阿姐講話點解差咁遠,阿姐話下午茶旁邊嗰幅相係正價餐嘅份量,圖片只供參考(係真的,之後再睇個餐牌,就發現餐牌加右下角,有螞蟻咁細嘅幾隻字寫住,圖片只供參考),仲建議我換個正價餐,可以食得多啲,我即刻話,我唔使換啦,反而你快啲換番下午茶果幅個圖,因為根本就係事不符實。講返正題食物嘅質素,撈粗麵尚算雞油香味濃,但係一啲都唔爽口,甚至有比較難咀嚼的感覺,手撕雞肉質感覺普通,不什特別好味,不要期望過過高。以個人曾經食過嘅無數次手撕雞嘅質素做比較,呢間餐廳手撕雞質素只係普通,不值一試。

手撕雞撈麵(下午茶餐)
手撕雞撈麵(下午茶餐)
下午茶Menu
2021-08-15