2007-11-27
成日聽人講蘭芳園, 但每次週未經過都總有人在門口排隊,一直無緣試試! 今日放假同朋友經過見有空位,於是行入去吃了個下午茶。我們order了兩杯凍奶茶(1杯少甜)、西多、蔥油雞撈丁及白汁牛脷撈丁。凍奶茶- 有奶茶冰塊在內, 我估原意是可以令冰塊溶解後不至於變淡,這個概念我幾欣賞,但個人認為杯奶茶味道只屬一般, 我叫少甜, 但杯茶仍然幾甜、甜味蓋過茶味, 茶味又不夠香濃, 當然我朋友要的普通奶茶就更像飲糖水吧! 不喜歡! 西多- 落單後三分鐘就送到,速度快! 無須加糖漿,因為已經有咖央夾中間,味道ok, 不過不失!蔥油雞/牛脷撈丁–蔥油雞很多油, 白汁牛脷味道及賣相普通, 同樣很快上檯, 可惜丁麵很腍, 我相信係因為時間關係預早煮定, 然後有客落單再翻煮, 以$34的價錢換取此等質素, 整體來講一般! 唔知係今次失水準, 還是因為看了太多食客追捧評論, 令我期望過高以至失望吧! 沒有試其他食物,不能評論, 或者會有好味的, 但以上食物就麻麻了。兩人共消費$60!
兩人共消費$60!