2006-01-21
繼續迴轉壽司, 今次目標係開左好耐都未有機會試的和花亭.坐低之後, 先睇迴轉帶上有咩野食, 見到幾款推介係當造魚類, 有d好少見, 已經幾有好感. 再睇menu, 先叫左客豆腐沙律, 豆腐+生菜+海藻+芝麻沙律汁, 預左唔會有驚喜, 但當然亦唔會難食先.落order果陣先知, 有唔少款式都無, 聽到隔離左右都係咁既情況, 呢點要改善.卒之只係點左生鱈場蟹同海膽, 前者一般, 後者就幾新鮮, 軍艦卷既紫菜入口仲脆既.之後響迴轉帶上拎, 花魚同的鯛魚可能少見, 所以唔係好受歡迎, 但我未食過, 所以見個樣好似擺\得比較耐都照試. 前者幾甘香, 後者就\"削\"左d. 池魚唔錯, 劍魚雖然都肥美, 但可能解凍得唔係幾好, 食落有d水咁.壽司飯軟糯有黏性, 真係似番壽司飯囉, 不過放響迴轉帶上面果d, 放耐左的話就變乾, 都係落order穩陣. 呢個現象響呢間同類型迴轉壽司店都出現, 真係本末倒置, 唉.我鍾意呢隻有d出面少見既款式, 材料既新鮮度又ok, 係我響同類型店鋪之中既首選.