2021-05-06
母親節食咩好? 大家係咪好困惑呢今次大食妹就同大家推介呢間杭州酒家, 大食妹同屋企人食完先知道原來佢係米芝連推介餐廳黎嫁<糯米蓮藕>糯米蓮藕係香港比較少見, 今次見到有就一於試試糯米蓮藕雖然有糯米, 但食落一啲都唔滯蓮藕好清脆, 外面以桂花蜜包裹, 清甜又開胃<四喜烤麩>四喜烤麩嘅味道同外面食到嘅好唔同充滿冬菇香, 好好味<蔥油海蜇>蔥油海蜇就更加無得輸, 海蜇同青瓜絲用蔥油調味後, 色香味俱全<香酥鴨>食完前菜就到主食啦呢份香酥鴨外皮超級脆, 鴨肉偏瘦但唔會柴, 鍾意油炸食品嘅朋友可以一嚐<三鮮(蒓菜)魚圓>見在場好多人都嗌左呢份三鮮(蒓菜)魚圓, 我地都跟大隊先三鮮(蒓菜)魚圓味道比較清淡, 無咩特別調味, 蔬菜同蝦球都好新鮮而魚圓就偏軟身, 有啲蟹味同薑味, 口感比軟似豆腐, 好神奇<鮮肉小籠包>鮮肉小籠包大食妹就覺得係一般貨色, 小籠包外皮唔算特別薄, 肉汁都唔算多<生煎鍋貼>生煎鍋貼就唔係咁推介, 鍋貼好厚, 雖然煎得幾脆但唔係咁好食<蝦爆鱔麵>蝦爆
四喜烤麩嘅味道同外面食到嘅好唔同充滿冬菇香, 好好味
蝦爆鱔麵係一款非常受歡迎嘅主食, 湯底鮮甜帶點胡椒味, 配合油麵, 好match而且香港比較少有餐廳提供鱔嘅料理, 大家可以一試
另一款主食我哋就嗌左長青嘅雞煨麵, 湯底相對清甜, 但相當足料
最後一樣係我哋好後悔嗌左嘅高力豆沙因為食左半個都未見有豆沙餡, 雖然炸得唔錯, 但欠缺靈魂