2021-04-28
今晚同老婆出咗去尖沙咀吃咗間high class 日式餐廳,值得一提,因為整體料理令我留下深刻印象。前菜分別係兩碟醃物,分別係香辣麵豉味嘅醃蒜頭同醃蘿蔔,前者係一般嘅日式餐廳都好少見,食落味道濃郁但唔會有蒜嘅臭味,好醒胃。前菜其中一味係明太子蛋捲配日式番薯同埋日式莆燒鰻魚,番薯味道甜甜地又好甘香,而鰻魚口感肥美,帶有少少焦香,係值得再吃嘅級數。已接住落嚟嘅就係重頭戲刺身三拼,分別有鯖魚拖羅同埋海蝦,鯖魚經過火灼處理,配以特製嘅醬汁塗面,再加上日本蔥點綴, 一口咬落,魚油同醬香喺口內交織爆發,令我驚訝。而拖羅更加係再上一級嘅美食,油脂分佈靚到好似和牛,入口即溶。炸物和牛肉質嫩滑,刺身壽司都用左日本新鮮時令食材,全部鮮甜甘香。最後黎碗熱胃無花果昆布湯同埋甜品作總結,豆腐雪糕無得輸。
最後黎碗熱胃無花果昆布湯同埋甜品作總結,豆腐雪糕無得輸。