2015-07-19 2079 浏览
上星期同老爸系筲箕湾食咗餐街坊酒楼饭,今星期想食返餐好嘅,就试下卜呢间,又方便老爸系港岛区,星期六准时七点去到,已差不多满座,好彩有卜位,坐低见周围环境都算一般挤迫,呢晚点咗两个前菜,分别系山珍云耳和花雕醉鸡,三个主菜,包括糟溜鱼片、荷香陈皮鸡同百页小棠菜,仲要咗两个包点,就系太座喜欢的葱油香麻饼同我想用嚟点汁吃嘅荷叶饼,再加上一饭一面,因为无肥妹至爱嘅上海粗炒,就要咗个南国葱油开洋拌面跟著叫多一个上海咸肉菜炒饭比人佢补数。呢度嘅侍应比尖东嘅好好多,绝对无企系侧边猛咁叫你食翅喇、食海参喇咁,兼且反应够快,叫佢哋跟单又态度好,招呼都十分好,厨房食品出品就有一定水准,成晚食足九大簋,饱到最终又系太座包走,五个人都只是一仟蚊松。山珍云耳,红椒只是一个盛载器皿同装饰,小云耳先系主菜,十分爽口,经调味处理后,入口清新鲜甜,有极微的日本介辣味,十分开胃。花雕醉鸡,酒味甚浓,试过个汁十分香浓,但又口唔会苦,鸡皮唔肥,兼且十分爽口,不过可能浸得耐咗,鸡肉有半点鞋口,是为美中不足。糟溜鱼片,上台时觉得个茨汁好似好浓,但食落就知稀杰啱啱好,鱼片肉嫩滑,大云耳清爽,加上一个恰到好处的茨汁,入口清淡鲜美,爽嫩

山珍云耳
花雕醉鸡
糟溜鱼片
糟溜鱼片,上台时觉得个茨汁好似好浓,但食落就知稀杰啱啱好,鱼片肉嫩滑,大云耳清爽,加上一个恰到好处的茨汁,入口清淡鲜美,爽嫩口感更令人回味。
荷香陈皮鸡
荷香陈皮鸡,呢个菜上台时先知出事,原来系成只鸡,肯定食唔晒,但系呢个菜事后系全部人一致公认系全晚的意外惊喜,上台时已闻到十分香浓嘅陈皮味,先讲表面酱汁,味浓而入口只有鲜而唔咸,鸡皮嫩,鸡肉更嫩滑,上台时原只鸡由侍应代劳切开,但其实只鸡已十分淋,稍为用筷子夹著拉已经可以分离,呢道菜系最迟上嘅,估计系落单先即做,火喉十足,除咗只鸡之外,下面仲有好多茶树菇,冬菇丝同陈皮丝,成个菜嘅香味就系嚟自呢批材料,呢批材料入口味道甘香甜美,浓郁芬芳,食完之后,口中仍留有余香。
百页小棠菜
百页小棠菜,原来系简单而清淡嘅菜,但最终系厨师悉心处理下,百页保持清香而有咬口,小棠菜幼嫩而清爽之外,配上浓郁嘅高汤,令到成个原本只系清淡嘅青菜,而家变得鲜甜美味。
葱油香麻饼
葱油香麻饼,表面芝麻丰富,色泽金黄,入口表皮香脆,里边松软,味道清淡而带微香,真系唔使𩠌都可以食一个。
荷叶饼
荷叶饼,清淡而绵软,有韧度又有咬口,由于本身味道清淡,又薄又绵,够晒吸水力,用嚟点酱汁食非常一流,尤其系送𠮶味陈皮鸡更加系一绝配。
南国葱油开洋拌面
南国葱油开洋拌面,葱油十分香浓,入口不算肥腻,面质尚算绵韧具咬口,只系上台时有点黐,比较难捞。
上海咸肉菜炒饭
上海咸肉菜炒饭,用瓦煲上的炒饭,饭粒干而不硬,有噬头,味道鲜美,虽然有咸肉一齐炒,但味道也不觉咸,只有鲜甜味道。

2015-07-11
山珍云耳