今日收工去左OpenRice人气高企位于旺角弥敦道既吉列牛忌廉乌冬专门店食返个晚餐先。餐牌有主食,套餐,釜饭,涮涮锅,小食同饮品。今日例牌叫左一个套餐,已经包左两款招牌菜同两支汽水,另加一个饭同一份小食。套餐系吉列牛定食 + 咖哩忌廉乌冬(小辣)+ 2汽水,价钱$256另加一。吉列牛定食 吉列牛系来自韩国嘅菜式,绝对系必食之选。牛肉系美国牛里脊肉,今次系两细块,上枱时已经系3成熟,可以每边烧2秒至半熟,或者等你自己喺个炉仔上面烤到自己钟意嘅熟度先入口。牛肉明显见到中间系生肉嘅深红色,外围就系粉红色。牛肉烧熟啲都唔会韧,肉质唔错。跟吉列牛有蒜味沙律酱同甜酸烧肉汁等你点,仲有wasabi,个人最钟意蒜味沙律酱,因为令到块牛更香滑。伴碟有少量胡麻酱梛菜丝沙律。定食包两款前菜,分别系一粒车厘茄切开两半加左胡麻酱同一细砖加左胡麻酱嘅豆腐。仲跟一碗白饭,上面撒满饭素,同一碗正常有昆布既味噌汤。咖哩忌廉乌冬招牌咖哩忌廉乌冬系另一必食之选。大碗乌冬上面满布白色忌廉同少少葱花。忌廉同咖哩香加埋原来好滑又唔太腻,味道其实系日式咖哩既甜甜地,好好食。餐牌写明小辣,但系我觉得基本上完全唔辣。赞岐乌冬系粗身而有

吉列牛

吉列牛定食

仲跟一碗白饭,上面撒满饭素,同一碗正常有昆布既味噌汤。

咖哩忌廉乌冬
招牌咖哩忌廉乌冬系另一必食之选。大碗乌冬上面满布白色忌廉同少少葱花。忌廉同咖哩香加埋原来好滑又唔太腻,味道其实系日式咖哩既甜甜地,好好食。餐牌写明小辣,但系我觉得基本上完全唔辣。赞岐乌冬系粗身而有少少嚼劲同劲滑,好好味。其他配料有唔少牛肉粒,都算几腍吓,另外仲有洋葱。

流心蛋韩式牛肉饭 $78 另加一
流心蛋韩式牛肉饭

流心蛋韩式牛肉饭大大碗,饭面有10块肥牛同洋葱丝,中间一只大大温泉蛋,可以整穿就有蛋汁捞饭,上面洒上白芝麻粒同葱花。甜豉油份量够多,饭唔干。食完实饱肚。
韩式甜辣酱单骨鸡翼

韩式甜辣酱单骨鸡翼 $68 另加一
韩式甜辣酱单骨鸡翼一客5只,鸡翼单骨好易食。鸡翼块皮少少脆,味道甜甜地,食落完全唔辣,落到喉咙先有少少辣,上面洒上白芝麻粒。

餐饮可加钱升级其他饮品。
热韩国蜂蜜红枣茶, 冻韩国蜂蜜红枣茶

热韩国蜂蜜红枣茶 跟餐加$8 另加一 冻韩国蜂蜜红枣茶 跟餐加$13 另加一
韩国蜂蜜红枣茶下底有好多红枣碎,饮落味道带淡淡红枣味,完全唔甜。冻同热味道都差唔多。

今餐饭食完都够饱呀,上菜快速,效率高。
2022-08-11