2019-06-22
上網睇銅鑼灣區有咩食,見到呢間野個名,就即刻揀左呢間...佢"店名"嘅兩樣食物吉列牛同埋烏冬我都好鍾意食! 一於要試下!!去到佢有兩個MENU,應該一個係standard平時用開嘅,果日另外有一張係有幾款釜飯咁佢既然係吉列牛忌廉烏冬專門店,我地兩個人,就唔諗喇,叫一個吉列牛定食,加一個忌廉咖哩烏冬配牛肉,我地另外仲叫左個小食,係honey better雞翼!!佢先上左個忌廉烏冬,成碗麵就係被一層忌廉覆蓋住!一夾開,就係咖哩烏冬。開始食嘅時候,d忌廉開始慢慢溶溶地,我地撈埋一齊黎食,忌廉好香,咖哩烏冬咖哩味都好濃,而且忌廉同咖哩本身都好夾,好味!! 而且佢牛肉算多,仲有少少菇~ 正!!之後就係吉列牛定食,有一碗面豉湯,一小份胡麻豆腐,一粒車厘茄做前菜,一碗飯,有兩款醬汁點個牛,一個係甜甜地嘅燒汁,一個係有少少wasabi味嘅沙津醬。佢提供左個石燒比你heat番d牛,你可以將個牛放係個石燒上面煮到你喜歡嘅熟度,我唔係好肯定,但佢個牛本身都幾raw下嘅,所以睇你自己鍾意煮幾多啦。個味道都幾ok,而且又夠特色!!又得食又得玩不過好可惜嘅係d侍應就唔會主動問你有冇食過,又或者主動介紹比你知點燒.
不過好可惜嘅係d侍應就唔會主動問你有冇食過,又或者主動介紹比你知點燒... 如果可以主張少少咁就好喇~~ 而且我地真係第一次食..唔係好肯定要燒幾耐,結果頭一兩舊摸索中就燒得麻麻,食起上黎就有d "un",摸索完先好d
(加上我地多次叫佢(特別係一個唔帶眼鏡的男侍應),佢竟然係面前都扮見唔到... 叫佢加茶佢應完又消失左...結果叫第二個加先加到..問佢拎牙籤佢只比得一枝>,<我地兩個都話要架嘛>,<)
個honey better雞翼份量幾多,唔算太濃味,幾好
總括黎講我覺得值得試嘅!