2017-07-11
旺角彌敦道726號,真係好多野食。今日去17樓食LUNCH,一入到去就見到開揚嘅廚房:仲要每一枱都放咗一個火爐仔,好日式FEEL~ 第一次嚟到咋,睇餐牌好似樣樣都幾有特色幾好食咁,選擇困難症揀唔到。眼見枱枱客都用個爐仔燒緊野食,仲好鬼香,睇下餐牌,只有呢款吉列牛定食係燒嘅,個個都叫,梗係要跟啦~ 吉列牛定食$148,擺盤精美,有兩款醬汁、Wasabi、胡麻醬豆腐、小蕃茄、珍珠米飯、麵豉湯。個沙律醬混左少少芥辣味,好惹味。吉列牛份量都唔少,外層係炸得脆口嘅麵包糠,入面嘅粉嫩紅潤嘅微熟牛肉,略帶油花。小火爐點火後待熱:之後就可以將啲吉列牛放上去喇,一路燒,牛油慢慢滲出,好香呀~ 牛肉入口冇渣,有吉列嘅脆口,又有燒肉嘅微焦,雙重滋味,好正!午餐仲有茶漬飯:叫左個韓式炒牛肉茶漬飯 $58,有胡麻醬豆腐、小蕃茄、珍珠米飯。加一罐汽水都係$5咋。湯底有幾款選擇,清香抹茶湯、蔬菜鰹魚湯、豚骨湯,我地揀左蔬菜鰹魚湯,鰹魚湯味道清甜,但冇乜蔬菜味,最可惜係個湯嘅溫度只係微暖。我最鍾意熱辣辣嘅湯,微暖嘅湯對我嚟講唔係我杯茶。問左店員湯嘅溫度係咪微暖,佢地回覆係正常架喎。將湯慢慢倒入珍珠米飯中拌勻。韓式炒牛
小火爐點火後待熱:
午餐仲有茶漬飯:
韓式炒牛肉就幾大碟,唔辣,有好多洋蔥,甜甜地幾好食。
午市唔駛加一,其實幾抵食。 吉列牛定食幾特色,有雙重滋味,係必食。