2008-11-23 15 浏览
三條友約定在灣仔食飯,有人提議去鵝頸橋街市,但我想到生潮軒,結果二比一既票數,去生潮軒了。商議一番,想好吃什麼了,就點以下幾味。馬友,是凍食的。原來呢味餸可以凍食,大鄉里既我真係第一次試。馬友非常鮮甜美味,即使不點任何醬汁,也一流。問士頭婆點整,佢話係要用好新鮮的馬友(廢話),放少許鹽,就咁蒸就得。真係好正,要推介俾大家。普寧炸豆腐,又是一道有水準既菜。豆腐炸至外脆而鬆化,也不失豆腐的口感,點些醬汁調一調味,一味簡單的餸菜也可以如此好吃。另一味滷水嘢相對失色,鵝肉肉質比較實,大腸不夠肥美,反而墨魚片幾爽口,我覺得是一般水準吧!等了又等,荷蘭豆炒腊味終於上場。香噴噴的腊味,同埋配襯得宜的色水,未吃已知先不錯。果然,腊味不會油淋淋,卻又不失油香,荷蘭豆幾爽口的,又是不錯。主菜令人滿意,當然要追加甜品,要一盅芋泥。我本身幾鐘意食呢味,這裡的芋泥不會做到"爛pat pat"咁,亦不是過甜,而又保留糊口的口感,合晒我心水。雖然主打的滷水食品不太出色,但其他既餸菜全令我滿意,不得不讚一讚。

商議一番,想好吃什麼了,就點以下幾味。

馬友好鮮甜
豆腐做得鬆化