2012-07-17 74 浏览
天時暑熱,諗住係太子落深水埗食小炒,人多就梗,等吓無咩所為,但真係太熱,見對面燈光火著有間新開舖,走去睇睇,好似冷氣勁開,雖然地方唔太大,平日七點幾,得番一張吉桌,應該唔太差,最重要係有勁冷氣,即入。一入感覺良好,格局骨子,聞到隔離濃濃胡椒味,當然跟風嚟個胡椒豬肚湯底。個侍應提意三條友叫兩碟小食,邊等湯滾邊食同時佐酒,炸招牌餃勁有風味,兒時口味即時返到嘴邊,年過三十者,必定知到呢種口味,唔食就走寶。燒雞泡魚乾穩陣嘢,唔洗多講佐酒一流。個湯到咗,香就香喇,味都夠濃,跟手了吓個湯,唔係吹水真係足料,忍唔住飲咗兩碗。唔怪得前後幾枱都叫,order 咗個豬肉條、安格斯牛、嚮玲,坦白講安格斯牛、嚮玲呢啲嘢合晒格,特別一提秘製豬肉條係待應推界,真係得第二道未必有。可能太熱無咩胃口,見之前待應靠得住,問吓有咩好嘢填肚,叫我試吓刀削麵,碟麵跟碗肉碎撈嚟食,一啖食落去,正呀,唔洗講,連相都影唔切,條待應見我食到無停,走嚟同我講,原來係度小月肉燥,去台灣食過就知好嘢,佢仲要優化咗無莞茜,呢間嘢拍得住佐敦嗰幾間質素,又無咁多人同串,可能地區問題價錢都平啲,不過走先見到 9:30後有八折

燒雞泡魚乾
胡椒豬肚湯底