2022-10-19
對鍾意食辣嘅朋友,呢間位於旺角嘅「花椒子」Peppercorn都係一個幾好嘅選擇,單係「辣」都有幾多款式,例如川辣、湘辣(湖南)、泡椒、水煮魚,以及微辣嘅酸菜魚等等。用手機落單,部份菜式可選少鹽/少油,減低罪惡感,但好似無得選辣度/加辣,而呢度嘅湘辣/泡椒/川辣對我而言都係小辣至BB辣度,唔知寫落備註能否加辣,雖然味道唔錯,但食開大辣的我略微唔夠喉。牛油果鮮奶 ($34): 本來以為係奶昔,但原來都係沙冰。質感冰爽奶滑,帶淡牛油果香,亦唔會太甜,幾好飲。湖南辣椒炒雞 ($198): 雞件本身都有醃過,其實整體上同麻辣雞煲差唔多,只不過係用左大量湖南青辣椒,食起上黎更為香辣。呢款青辣椒只係小辣,所以青辣椒連籽一齊食都無咩野,幾香口惹味,但建議自行炒耐少少,逼出辣椒嘅香氣。飄香酸菜鱸魚片 ($138/細): 酸辣並重,湯汁夠濃郁。魚片則採用鱸魚片,爽滑彈牙,無overcooked,又夠厚肉,最重要係新鮮無腥味。湘味串串 ($148): 一個價錢,兩款味道,分別係麻辣及泡椒,各有特色,辣度屬小辣至中辣之間,而每邊嘅配料都係一樣,包括鮑魚、毛肚、鵪鶉蛋、八爪魚仔及篙荀片等,價錢合理,亦夠香辣惹
湘味串串 ($148): 一個價錢,兩款味道,分別係麻辣及泡椒,各有特色,辣度屬小辣至中辣之間,而每邊嘅配料都係一樣,包括鮑魚、毛肚、鵪鶉蛋、八爪魚仔及篙荀片等,價錢合理,亦夠香辣惹味。