等左好耐想食日式浜燒,亦都想搵一間係充滿日式風情嘅,係偶然嘅朋友介紹之下,搵到呢一間秋田,地點為處尖沙咀旺中帶靜嘅天文台圍,一入門口即時開展了很夢幻的這一餐裝修和佈置很有日本風情,置身餐廳,真的很懷疑自己是否身處日本餐廳正在舉行一個推廣活動,只要你Like餐廳嘅社交帳戶,就可以免費俾你單手撈赤蝦一次,撈到幾多就送幾多,仲可以揀浜燒或者做刺身,認真刺激,我單手撈到8隻赤蝦嘅肉質較鮮甜,做刺身比較好食,蝦夠大隻,一口一隻,可以讓鮮甜嘅蝦肉充滿整個口腔燒完的大蝦,蝦頭仍然保留了不少的蝦膏,甘香可口點了一個北海漁港二人餐,價錢每位只係$488 ,套餐非常豐富,各式各樣嘅海鮮亦非常新鮮,感覺非常超值河豚魚干燒完的河豚魚,火候恰到好處,唔會燒得太乾,咬入口感覺軟熟燒出很濃厚的魚味浜燒料理這個浜燒拼盤豐富不在話下,最重要是每樣海鮮都非常新鮮,大大隻嘅青森網鮑,上枱之後仍然爬動,真係驚佢爬咗出嚟會有專人幫客人將每樣食物燒熟,客人就可以專心享用每一道菜燒熟左之後嘅鮑魚,肉質非常爽口彈牙,浜燒方式更能吃出鮑魚嘅原汁原味之後,專人再幫我哋燒好兩隻兵庫縣直送嘅播磨蠔呢種蠔肉質飽滿,蠔味較重,食入口比較多汁鮮甜

燒完的大蝦,蝦頭仍然保留了不少的蝦膏,甘香可口

河豚魚干

燒完的河豚魚,火候恰到好處,唔會燒得太乾,咬入口感覺軟熟
燒出很濃厚的魚味

浜燒料理

會有專人幫客人將每樣食物燒熟,客人就可以專心享用每一道菜

之後,專人再幫我哋燒好兩隻兵庫縣直送嘅播磨蠔

呢種蠔肉質飽滿,蠔味較重,食入口比較多汁鮮甜

專人再以火槍燒一燒蠔的外層,務求更突顯蠔的味道

北海道嘅帆立貝,配上清酒同鯛魚汁一齊煮,帶出帆立貝的鮮味

雪白而肥美嘅帆立貝,肉質結實,裙邊咬落卻煙靭,雙重口感

壓軸出場嘅當然唔少得有松葉蟹,呢隻係最適合嘅就正正係用浜燒嘅方法烹調,無需要加任何調味,可以食出蟹嘅鮮味,一疏疏嘅蟹肉,整啖放入口,份外滿足

食得半飽之際,原來仲有每人一份甲羅燒,一絲絲的蟹肉,配上蟹膏,連鵪鶉蛋一齊燒,搭配米通一齊食,食盡蟹嘅味道精華

清酒昆布大蜆煮

喺日本菜裏面,清酒煮蜆都可以算係一道煮法最簡單但又好食嘅料理,大大隻又脹卜卜的大蜆,既鮮帶甜,飲一口清酒湯汁,吸盡海鮮散發出嚟嘅味道,可以算話係精華所在

山之惠黑松露茸野菌燒

一打開錫紙,散發出濃郁嘅黑松露的香氣,野菌清新爽口,味道配上黑松露,可算係加乘了的味道

鐵板燒野菜炒牛肉拉麵

薄薄一片嘅牛肉,入口即溶,牛肉味非常濃厚

拉麵炒得乾爽,比較彈牙

簡單的一道菜才能夠看到廚師的功架

最後吃了一球香芋雪糕作甜品,為夢幻的這一餐畫上了完美的句號

稱心的服務,加上新鮮的食材,感覺就如置身在日本一樣,很美滿,很美好