2018-01-27 300 浏览
一班同事開完會之後係屯門聚個靚餐,因為同事太多,唔想一班人行咁遠周圍搵野食,所以就去左就近既VCITY食野. 不過眾所周知,呢D大商場一向都係D連鎖經營既餐廳, 唔會有咩驚喜, 所以今次呢間利小館都無令我失望---------一樣都係無咩驚喜!一黎見到個場都算唔錯,集團式餐廳裝潢一定華麗架啦,但係新派中菜館, 無任何中式室內設計, 令人感覺有D格格不入, 不過食野就唔係食裝修既, 坐得舒服就OK, 而且佢都算光猛, 算幾好啦. 見到張LUNCH SET既MENU, 菜式都吸引,不過睇價錢唔算平啦, 所以以為會好大碟講野食先! 黎左個嫩雞煨麵, 第一眼以為俾人食左一半. 份量唔夠就唔好用咁大個碗, 觀感就麻麻, 但係味道合格海苔牛肉絲石窩飯, 幾創意既, 石窩飯有飯香, 加埋海苔釣味, 牛肉嫩滑, 唔錯,不過份量係5啖食哂炒鱔糊, 味道一般,有D油,加上菇多過鱔鮑汁爽肉炒河, 一個字: 油! 講完普通蝦餃, 無咩特別沒有流沙的流沙包, 失敗呢個蝦醬芥蘭豬面青係好食既, 芥蘭爽脆, 豬面青亦爽口, 仲有蝦醬既獨特香味,唔錯無咩特別既炒飯,飯身過乾, 份量過少, 亦唔夠料, 少少失敗望落好靚

炒鱔糊, 味道一般,有D油,加上菇多過鱔

鮑汁爽肉炒河, 一個字: 油! 講完

普通蝦餃, 無咩特別

沒有流沙的流沙包, 失敗

望落好靚既炸魷魚鬆, 不過係金玉其外, 無咩味

最後就係回窩肉配蝴蝶包, 包係軟熟既, 回窩肉都幾惹味,唔"立"口, 抵讚,不過多幾舊蝴蝶包會開心D囉

總結: 連鎖經營餐廳, 一定唔會食到你扯火, 但係都唔會有咩驚喜, 最驚喜或者係埋單個陣,因為價錢唔平, SIZE唔夠, 食完好似無咩食過野咁
2018-01-25