2018-01-26 501 浏览
今日同朋友係旺角行街,行行下覺得肚餓,行到去兆萬中心,見到有好多食日韓泰台菜等等,琳琅滿目,最後選擇了八鍋堂.中日火鍋店。設有半自助,可以點日式炸物,肉類,刺身等等,店舖的右面有雜丸,菇類,鳥冬,牛柏葉,豆卜,午餐肉同幾款既菜選擇等等,可以自取。入到去環境光猛,而且乾淨衛生,由店外望出去既街景,無焗促感,坐位與坐位之間都好寬敞,待應替我們放爐具,碗筷,原來碗旁邊左右各連著一個小碗係可以放醬汁,設計有創意和方便,醬汁是自助形式。至於火鍋選了四種湯底,包括蕃茄,豆乳,皮蛋,豬骨,蕃茄湯好濃,蕃茄帶點鮮甜味,不會酸,海鮮豆乳湯比較有淡淡既豆味,我覺得幾特別,皮蛋芫荽湯底有原隻皮蛋,可以清熱,喜歡皮蛋的朋友可以考慮一下,豬骨湯有整條豬骨在內,骨膠原豐富,有濃濃的豬骨味。食物方面,點了牛肉同豚肉,兩者脂肪分佈平均,肉質鮮甜,而且口感不錯而且亦有湯汁味道,必點之選,海蝦亦是肉質彈牙,加湯的湯壺全是豬骨湯,亦有刺身壽司選擇,比較罕見有劍魚腩選擇,味道肥美鮮甜.飲品有韓式,台式,亦有熱茶供應。甜品方面,有蛋糕,泡芙,雪糕供選擇,泡芙內裡的忌廉很幼滑充滿驚喜,吃完一頓豐富晚餐,亦有甜品點綴,十分滿足。

飲品有韓式,台式,亦有熱茶供應。