2017-08-02
幾個月前去完台灣,實在好懷念當地既魯肉飯同魚丸,之前已經聽過呢間阿元來了,今日決定黎試下。黎到餐廳門口已經見到好多人等位,拎飛後侍應會順便俾埋點菜紙你,咁就唔駛等坐低先慢慢諗食乜啦。等左大約20分鐘,終於有位了,餐廳非常細,內部裝潢好有台灣小店風味。侍應多數都係台灣人,但普遍都識聽廣東話既。魯肉飯 :坐低無耐魯肉飯就到了,細細碗既魯肉飯非常有風味,豬肉唔會太肥,配埋醬汁熱辣辣話咁快就食晒。冬菇肉羮麵 :冬菇好香口,肉丸唔會好鬆散亦唔會太實,肉羮味夠濃但唔太咸,配埋彈牙既麵條,食完感覺好暖和。淡水魚丸湯 :去台灣必食菜式之一,魚丸湯一碗有兩粒,魚丸爽口彈牙,肉餡夠多汁夠熱,食既時候要小心,配埋落左莞茜既湯,兩粒真係唔多夠咁。紅豆珍珠奶茶 :點菜時有得自己揀甜度同冰度,非常貼心。奶茶茶味香濃,珍珠夠煙韌彈牙,配埋甜甜既紅豆,令人透心涼。總括黎講,呢度既食物非常好味,無得成日去台灣,間中黎呢度食下野感受下台灣風味都唔錯呀。
魯肉飯 :
冬菇肉羮麵 :