2019-11-24 585 浏览
突然間好想食台灣野,行咗去始創中心地下呢間「台灣麵」,喺香港各區都有唔少分店,人氣不錯呢!店內掛滿小天燈,充滿台灣風味中午有湯麵飯午市套餐,選擇都幾多種類,另外亦有單點餐牌,價格親民不算貴台式三寶麵麵條係粗身的,外表嫩滑,入口相當Q彈有嚼勁,充滿小麥香。湯底呈深歇色,帶有香濃牛肉味,麵條吸收左湯底嘅精華~牛筋、牛肚、牛𦟌都份量十足,好大件!牛肚滷得好入味;牛筋好腍滑,充滿骨膠原嘅感覺!牛𦟌則係半筋半肉,軟硬適中,牛肉味好濃郁,非常出色雙排雙格餐餐廳特別設有雙排雙格餐,可以從A同B系列裡選擇任何兩款,有麵或飯可選。我喺A同B裡分別揀左:香酥雞扒肉燥飯同糖心滷蛋豆腐肉燥麵炸雞扒金黃香脆,厚切又大件,酥脆又鹹香,啖啖肉好juicy,好好味呢!糖心蛋同豆卜嘅質素正常,肉燥同湯麵都幾夾,粗麵條同樣係好有咬口熱即磨咖啡咖啡味濃厚醇香,加上適量淡奶,入口倍添絲滑凍檸茶檸檬夠新鮮,酸酸甜甜,冰凍解膩

台式三寶麵

雙排雙格餐

熱即磨咖啡

咖啡味濃厚醇香,加上適量淡奶,入口倍添絲滑

凍檸茶

檸檬夠新鮮,酸酸甜甜,冰凍解膩