平日中午食晏已经留意到芜湖街有间新开嘅炸鸡店叫「2派克鸡排」,因为黄色嘅门面好抢眼💛。店舖装修简约干净,再加上中文招牌,感觉犹如置身于台湾一样。不过小店营业时间开得比较晏,要成两点。店员话其实佢哋准备紧,如果行过见到闸半掩,可以试吓敲门🤣。店舖主打炸鸡排同各款台式炸物,食物定价一啲都唔贵,另外仲提供撑枱脚二人套餐👯‍♀️($98),抵上加抵。食物即叫即整,制作需时,店员建议下次可以打定电话嚟落单☎️。食物包装袋印上台湾本店嘅漫画风格,望落都几可爱👦🏻。脆皮无骨鸡排(原价$38),🐔大鸡排系餐厅嘅名物,佢有两款之分,分别系普通鸡排同鸡腿扒。前者用上鸡胸肉,而后者就系鸡脾,脂肪较多,所以炸皮会相对整厚啲。钟意食鸡胸嘅我拣咗前者,鸡排超级大块又够厚,直头好似只拖鞋咁。虽然系鸡胸,不过肉质都好滑,同炸皮紧贴。店员话即使客人要求切细,佢哋都会拒绝,因为要保留传统风味。脆皮无骨鸡块(原价$35),🍗无骨鸡块有成十几件,拮嚟食好方便。但如果比起大块炸鸡扒,就无咁多肉,而且炸皮唔算超级酥脆。脆皮百页豆腐(原价$24),🍢百页豆腐劲正,一客有六件。豆腐外皮微脆,中间部份非常软绵,带少少烟韧,食落又多汁。店员
食物包装袋印上台湾本店嘅漫画风格,望落都几可爱👦🏻。
脆皮无骨鸡块
脆皮无骨鸡块
脆皮百页豆腐
脆皮百页豆腐(原价$24),🍢百页豆腐劲正,一客有六件。豆腐外皮微脆,中间部份非常软绵,带少少烟韧,食落又多汁。店员强调豆腐同其他小食系入口至台湾㗎🇹🇼。
金菇酥
金菇酥($12),🍄炸金菇好靓,一大块咁散开,好似把扇咁。金菇炸至脆卜卜,炸衣够薄,好似天妇罗一样,香口到不得了,而且亦唔油腻!
调味粉系餐厅嘅卖点之一,总共有八款口味拣。我试咗其中四款,并认为梅子最好味🍓,因为甜甜哋。🥘咖喱味好香,易入口。日式芥辣带点攻鼻,麻辣味反而好温和,唔辣唔麻,不似预期。
总括嚟讲,呢间台式炸鸡店唔错👍,性价比高。我推介必试无骨鸡排,大大啖肉无得输;另外豆腐同金菇都好出色。题外话,女店员好有礼貌,就连炸鸡都会作详细介绍,抵赞。
等候时间
10 分钟 (堂食)
脆皮百页豆腐
金菇酥